ΑΦΜ από τη γέννηση, θα αποκτούν οι Έλληνες! Βρήκε τρόπο η κυβέρνηση, να καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή. Σου λέει, αν τους έχω φακελωμένους, με το ΦΠΑ και τα όλα τους από το μαιευτήριο, πώς να μου ξεφύγουν; Το υπέροχο νέο ανακοίνωσε, από τη Θεσσαλονίκη ο γενικός γραμματέας Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων, Δημήτρης Γεωργακόπουλος.
Μιλώντας στο 2ο ετήσιο Φορολογικό Συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, ο κ. Γεωργακόπουλος έδωσε αποσαφηνίσεις για την εκλογίκευση του φορολογικού συστήματος και την αναδιοργάνωση των υπηρεσιών του υπουργείου κατά τους προσεχείς μήνες. Μεταξύ άλλων προωθούνται η κατάργηση ορισμένων ΔΟΥ και:
* Χορήγηση ΑΦΜ σε όλους τους Ελληνες από τη γέννησή τους και στους οικονομικούς μετανάστες από τη νομιμοποίησή τους.
* Ο χρόνος ελέγχου των δηλώσεων περιορίζεται στην τριετία (στην τελευταία ανέλεγκτη περίοδο και στις δύο προηγούμενες).
* Συστήνεται Οργανο γρήγορης επίλυσης φορολογικών διαφορών.
* Δημιουργούνται Φορολογικά Δικαστήρια.
Όσον αφορά τη μείωση του αριθμού των υπηρεσιών, ο γενικός γραμματέας Φορολογικών και Τελωνειακών θεμάτων είπε πως στόχος είναι οι πολίτες να πραγματοποιούν τις συναλλαγές τους κατ' αρχήν σε Τοπικά Κέντρα (σημερινές ΔΟΥ) που θα διαβιβάζονται ηλεκτρονικά στα 7 ή 13 (όσο και οι Περιφέρειες βάσει Καλλικράτη) Περιφερειακά Κέντρα.
Κατόπιν θα εισάγονται στο κεντρικό σύστημα για περαιτέρω εργασίες και δη τη δημιουργία του ηλεκτρονικού προφίλ κάθε φορολογούμενου. Οπως είπε ο κ. Γεωργακόπουλος, επιτυγχάνεται μείωση μέχρι 50% της Κεντρικής Διοίκησης και 30% των ΔΟΥ, τελωνείων και Γενικού Χημείου, ενώ επανασυστήνεται το Εθνικό Ελεγκτικό Κέντρο για τον έλεγχο των μεγάλων επιχειρήσεων και καταργούνται τα Διαπεριφερειακά Ελεγκτικά Κέντρα Αθηνών και Θεσσαλονίκης. *