ΤΟ FACEBOOK ΚΙ ΑΛΛΕΣ 19 ΠΑΡΟΜΟΙΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΣΥΜΦΩΝΗΣΑΝ ΣΕ ΑΥΤΟΡΥΘΜΙΣΗ

Σοκ έχει προκαλέσει, στην Ιταλία, η αυτοκτονία ανήλικου ο οποίος ήταν μέλος ομάδας, στο facebook, η οποία ενθάρρυνε την αυτοχειρία! Μάλιστα, με αφορμή το συγκεκριμένο τραγικό περιστατικό, ο Έλληνας Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Γι. Παπανικολάου, έφερε το θέμα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπου, ο αρμόδιος επίτροπος υπογράμμισε πως ακόμη και η ύπαρξη ιστοσελίδων που ενθαρρύνουν την αυτοκτονία θεωρείται ποινικό αδίκημα.
Η ευρωπαϊκή επιτροπή καλεί τις αρμόδιες αρχές των κρατών μελών να λάβουν μέτρα κατά των παρόχων ιστοσελίδων τέτοιου περιεχομένου. Υπογραμμίζει, βέβαια, πως πρόκειται για ένα θέμα που εμπίπτει στο δίκαιο των κρατών μελών.
Έπειτα από διευκρινίσεις που ζήτησε ο Έλληνας ευρωβουλευτής για το κατά πόσον βρίσκεται σε ισχύ ένα νομικό καθεστώς που να αποτρέπει την πρόσβαση και τη συμμετοχή ανηλίκων σε σελίδες κοινωνικής δικτύωσης με περιεχόμενο απειλητικό για τη σωματική υγεία, η Επιτροπή διευκρίνισε ότι οι αρχές του κάθε κράτους μέλους μπορούν να ζητήσουν, από τους παρόχους να διαγράψουν τις σελίδες αυτές. Επίσης, μπορούν να παρεμποδίσουν την πρόσβαση, σε περιπτώσεις που το περιεχόμενο κριθεί ακατάλληλο ή ακόμα και επικίνδυνο γα τους χρήστες, ιδιαίτερα δε όταν απευθύνεται σε ανηλίκους. Επειδή, όμως, ενέχει πάντα ο κίνδυνος λογοκρισίας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπογραμμίζει πως οι απαγορεύσεις πρόσβασης σε υπηρεσίες και εφαρμογές που παρέχονται από τα ηλεκτρονικά δίκτυα πρέπει να αποτελούν κατάλληλο, αναλογικό και αναγκαίο μέτρο, χωρίς να περιορίζουν τα θεμελιώδη δικαιώματα.

Αυτορυθμίζεται το Facebook
Όπως αποκάλυψε η επιτροπή, 20 εταιρίες που παρέχουν πρόσβαση σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, συμπεριλαμβανομένου και του facebook, έχουν υπογράψει συμφωνία αυτορρύθμισης των "αρχών για ασφαλέστερη κοινωνική δικτύωση στην ΕΕ". Με βάση τη συμφωνία αυτή έχουν δεσμευτεί να υιοθετήσουν σειρά μέτρων με στόχο τον περιορισμό των κινδύνων που περιέχουν οι ιστότοποί τους. Επίσης, εγγυώνται ότι οι παρεχόμενες υπηρεσίες είναι κατάλληλες για την ηλικία του κοινού στο οποίο απευθύνονται.
Με την ίδια συμφωνία οι εταιρίες επιβεβαιώνουν την ανάγκη να θεσπιστεί ένας μηχανισμός που να ελέγχει τυχόν καταγγελίες εναντίον ιστοσελίδων.
Ο κ Παπανικολάου δήλωσε χαρακτηριστικά: "Είναι αναγκαίο να βρεθεί το κατάλληλο ρυθμιστικό πλαίσιο για την προστασία των χρηστών των σελίδων κοινωνικής δικτύωσης, ιδιαίτερα δε των ανήλικων που χρήζουν ειδικής προστασίας λόγω του νεαρού της ηλικίας τους και της αδυναμίας τους να αντιληφθούν τους κινδύνους που εγκυμονεί η έκθεσή τους σε ιστοτόπους. Λαμβάνοντας υπόψη πως τα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης είναι παγκόσμιας εμβέλειας, χρειάζεται να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα όχι μόνο σε ευρωπαϊκό αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο, ώστε περιστατικά όπως αυτό της αυτοκτονίας του δεκαεπτάχρονου μαθητή από την Ιταλία, που προκάλεσε αίσθηση στην κοινή γνώμη, να μην επαναληφθούν ποτέ στο μέλλον".