Την απαισιοδοξία τους για την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών, εξέφρασαν οι Θεσσαλονικείς στο πλαίσιο της έρευνας που διεξήγαγε η εταιρεία "Palmos Analysis" για λογαριασμό του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης. Τις αρνητικές εντυπώσεις των επιχειρήσεων της Θεσσαλονίκης αναφορικά με τα νέα φορολογικά και οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης κατέγραψε άλλη μια έρευνα, που διενεργήθηκε από τις 17 έως τις 24 Μαρτίου 2010. Τα αποτελέσματα των δύο ερευνών παρουσιάστηκαν σήμερα στην αίθουσα διαλέξεων του ΕΒΕΘ.
Όπως προκύπτει από την έρευνα στην οποία συμμετείχαν 269 επιχειρήσεις και διενεργήθηκε στο διάστημα 17-24 Μαρτίου, πάνω από οκτώ στους δέκα (ποσοστό 83%) επιχειρηματίες-μέλη του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ), θεωρούν ανεπαρκή τα νέα φορολογικά και οικονομικά μέτρα.
Από τους επιχειρηματίες που πήραν μέρος στην έρευνα, το 43% θεωρεί ότι τα μέτρα είναι μεν αποτελεσματικά, αλλά δεν φτάνουν και θα χρειαστούν περισσότερα, ενώ το 40% τα χαρακτηρίζει "και ανεπαρκή και αναποτελεσματικά". Το 10% θεωρεί, πάντως, ότι τα μέτρα είναι επαρκή και αποτελεσματικά.
Επίσης, η μεγάλη πλειοψηφία των επιχειρήσεων (66%) κρίνει αρνητικά τη μέχρι στιγμής κυβερνητική πολιτική σε θέματα ανάπτυξης. Αντίθετη γνώμη έχει το 10%, ενώ το 22% τηρεί ουδέτερη στάση.
Έξι στους δέκα επιχειρηματίες (59%) θεωρούν θετικό ή μάλλον θετικό το μέτρο της περικοπής μέρους των επιδομάτων εορτών και αδείας στους δημοσίους υπαλλήλους. Ωστόσο, δύο στους τρεις (66%) διαφωνούν με την επέκταση του μέτρου στον ιδιωτικό τομέα. Ταυτόχρονα, το 57% των επιχειρηματιών αναμένει μείωση τζίρου προσεχώς, εξαιτίας της περικοπής αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων, ενώ το 38% δεν "βλέπει" επιπτώσεις στις πωλήσεις από το συγκεκριμένο μέτρο.
Σε ό,τι αφορά την αύξηση του ΦΠΑ, δύο στους τρεις (63%) εκτιμούν ότι θα επιδράσει αρνητικά στον τζίρο τους, ενώ το 35% δεν συμμερίζεται αυτή την ανησυχία. Μεταξύ των επιχειρήσεων που δεν προβλέπουν αρνητική επίδραση του μέτρου, μία στις τρεις (33%) δηλώνει αποφασισμένη να απορροφήσει η ίδια την αύξηση του ΦΠΑ και να μην τη μετακυλήσει στους πελάτες της. Το 9% αναμένει από τους προμηθευτές να απορροφήσουν την αύξηση.
Η μεγάλη πλειοψηφία των επιχειρήσεων (67%) επικροτεί τη σύνδεση του αφορολογήτου με τη συλλογή αποδείξεων, ενώ το 79% αντιμετωπίζει θετικά το μέτρο επιβολής έκτακτης εισφοράς 1% στα εισοδήματα άνω των 100.000 ευρώ.
Αντίθετα, ισχυρές ενστάσεις διατυπώνουν οι ερωτηθέντες για το μέτρο της χρήσης πιστωτικής κάρτας ή δίγραμμης τραπεζικής επιταγής ή ηλεκτρονικής συναλλαγής μέσω τραπέζης για κάθε συναλλαγή άνω των 1.500 ευρώ μεταξύ ιδιωτών και επιχειρήσεων ή ανάμεσα σε επιχειρήσεις. Επτά στις δέκα επιχειρήσεις θεωρούν ότι το μέτρο είτε δεν είναι εφαρμόσιμο (42%), είτε είναι εφαρμόσιμο, αλλά δεν θα βοηθήσει στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής (28%).
«Οι απαντήσεις των επιχειρήσεων», δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ, Δημήτρης Μπακατσέλος(στο κέντρο της φωτογραφίας), «δείχνουν ότι μάλλον συμφωνούν με τη λήψη μέτρων και θα πρότειναν ίσως και περισσότερα […]Στις απαντήσεις πρυτανεύει η λογική της δημοσιονομικής σωτηρίας της χώρας».
Η έρευνα έδειξε ακόμη ότι ο βαθμός ικανοποίησης των επιχειρήσεων σε σχέση με την αντιμετώπισή τους από τις τράπεζες βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο της τελευταίας διετίας.

H φωτογραφία είναι του Νώντα Στυλιανίδη, από το photoreportage.gr