Σε δύσκολη θέση βρίσκεται ο δήμαρχος Εχεδώρου, Σπύρος Σταματάκης. Ο κ. Σταματάκης ανέλαβε το δήμο μετά την εκλογή του Γ. Αρβανιτίδη στη Βουλή με το ΠΑΣΟΚ και ήλπιζε ότι θα συνενώνονταν με κάποιο δήμο που θα είχε δυνατότητες ανάπτυξης και, τουλάχιστον, θα είχε δημιουργήσει ανάλογες δομές. Κάτι τέτοιο, όμως δεν έγινε, αφού το νέο σχέδιο διοικητικής μεταρρύθμισης, προβλέπει τη συγχώνευση του δήμου Εχεδώρου, με τους δήμους Αξιού και Χαλάστρας.
Ο κ. Σταματάκης δεν έκρυψε την πικρία του. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει πως «οι συντάκτες του «Καλλικράτη» δεν αντιλήφθηκαν ότι η περιοχή του Εχεδώρου είχε αναπτυχθεί αυτοδύναμα και παρέχει πλήρεις υπηρεσίες στους δημότες της, μέσω μιας καλοδουλεμένης διοικητικής μηχανής, που ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες ενός μεγάλου δήμου που φιλοξενεί στα όρια του τη μεγαλύτερη βιομηχανική περιοχή των Βαλκανίων».
Αυτή, όμως, είναι η μοναδική αντίδραση του δημάρχου Εχεδώρου, ο οποίος, μπορεί να ηγείται ενός δήμου αναπτυγμένου, προχωρά, όμως, σε διαπιστώσεις όπως ότι «ο νέος δήμος που δημιουργείται αν και θα έχει ανομοιογένεια αποτελεί για μας μια νέα πρόκληση. Άλλωστε στον Εχέδωρο γνωρίζουμε πολύ καλά τι σημαίνει μεγάλος δήμος και μάλιστα με χαρακτηριστικά κράτους. Η μεγάλη εμπειρία του δήμου Εχεδώρου, θα αποτελέσει πολύτιμο οδηγό στην προσπάθεια για να ανταπεξέλθει ο νέος δήμος στη διοικητικές συνθήκες που δημιουργούνται. Στην προσπάθεια αυτή θα χρειαστεί πολλή δουλειά και χρόνος».
Ξεπερνώντας τους αρχικούς του δισταγμούς, στην ίδια ανακοίνωση λίγο θέλει για να θριαμβολογήσει. Έτσι, υπογραμμίζει ότι Εχέδωρος, Αξιός και Χαλάστρα θα συναποτελέσουν ένα Δήμο, "όπου θα αρθρώνονται όλες οι παραγωγικές μορφές και οι οικονομικές λειτουργίες, θα αποτελεί σημείο αναφοράς και ανάπτυξης με τη μετεγκατάσταση της ΔΕΘ στη Σίνδο και ευελπιστούμε να αποτελέσει και δήμο πρότυπο στον τομέα του περιβάλλοντος με την ανάδειξη και την προστασία του Εθνικού Πάρκου (Δέλτα Γαλλικού, Αξιού, Λουδία, Αλιάκμονα) που αποτελεί την οικολογική πύλη του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης".
Τη διαχείριση των αρμοδιοτήτων και των πόρων τη θίγει... ελαφρώς: "Δεν κρύβω και την ανησυχία μου για τη διαχείριση των αρμοδιοτήτων και των πόρων, όπως αυτά έχουν ανακοινωθεί. Μέσα σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία κανένα λάθος δεν επιτρέπεται, κανένας εργαζόμενος δεν περισσεύει και ούτε ένα ευρώ δεν πρέπει να σπαταληθεί". λέει.
Κλείνει, δε, τη δήλωσή του συμφωνώντας με το νέο όνομα του δήμου («Δήμος Αξιός») και την επιλογή της έδρας(η Σίνδος) κι εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι «ο νέος δήμος έχει όλες τις προδιαγραφές ώστε να γίνει δήμος-πρότυπο για όλη τη χώρα».
Μας ζάλισες, δήμαρχε!