Αμέσως μετά την αξιολόγηση της έκθεσης του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, γύρω στις 30 Απριλίου, θα καταθέσει το υπουργείο Εργασίας το σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Ανδρέας Λοβέρδος, προσθέτοντας ότι η αξιολόγηση της χώρας θα γίνει στις 15 Μαΐου και το ασφαλιστικό είναι πρωτεύον θέμα στα υπό αξιολόγηση ζητήματα.
Ερωτηθείς σχετικά ο υπουργός ανέφερε ότι όλες οι διαδικασίες έχουν επισπευστεί, σε σχέση με τα αρχικά χρονοδιαγράμματα, που είχε υπολογίσει η κυβέρνηση το Νοέμβριο, ενώ είπε ότι δεν υπήρξε καμία απολύτως διαφοροποίηση στις βασικές αρχές του νομοσχεδίου.
Συζητήθηκαν και τα θέματα της βασικής σύνταξης και τα θέματα της ανταποδοτικής - «κατά κυριολεξία» τονίζει ο υπουργός - σύνταξης, συμπληρώνοντας ότι «όλη η προσπάθεια που κάνουμε ο υφυπουργός Γ.Κουτρουμάνης και εγώ είναι να βελτιώσουμε τα οικονομικά δεδομένα του ασφαλιστικού συστήματος σήμερα». Ο Α.Λοβέρδος πρόσθεσε ότι προέκυψε «με πάρα πολύ μεγάλη σαφήνεια» ότι το πρώτο τρίμηνο του 2010, επιτυγχάνεται απολύτως ο στόχος για ένα δισεκατομμύριο ευρώ περισσότερες εισφορές, όπως έχει καθορίσει το Πρόγραμμα Σταθερότητας.
Ερωτηθείς αν η αξιολόγηση από την Επιτροπή μπορεί να επιφέρει αλλαγές, απάντησε ότι η Κομισιόν έχει καταθέσει τις απόψεις της και το Ecofin έχει κάνει τις επτά συστάσεις του για το ασφαλιστικό, έχουμε διαρκή αλληλογραφία και συνεπώς οι διαδικασίες επιτήρησης από τη Συνθήκη, είναι διαδικασίες στις οποίες δεν λες μόνο, ακούς κιόλας, κι η τελική απόφαση είναι δική σου.
Σε ερώτηση αν η εξίσωση των ορίων ηλικίας θα γίνει το 2018 είπε ότι όλες οι ημερομηνίες που είχαμε δώσει για το ασφαλιστικό συμπεριλαμβάνονται στο νομοσχέδιο, τίποτα δεν έχει αλλάξει, η σημερινή συζήτηση εμπλούτισε αλλά δεν άλλαξε τους βασικούς προσανατολισμούς του νομοσχεδίου.