Φυλακισμένος στις φυλακές Ναυπλίου βρίσκεται από 10ημέρου ο Κωνσταντίνος Κατσάνος, απόφοιτος του θεραπευτικού προγράμματος απεξάρτησης «Ιθάκη» του ΚΕΘΕΑ. Ο Κωνσταντίνος συνελήφθη στις 11 Απριλίου στα πλαίσια τυχαίου ελέγχου εξακρίβωσης στοιχείων και οδηγήθηκε στις φυλακές βάσει δύο καταδικαστικών αποφάσεων του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών που εκκρεμούσαν εις βάρος του.
Σημειώνεται ότι οι αποφάσεις αυτές, οι οποίες δεν του είχαν κοινοποιηθεί, αφορούν αδικήματα που διέπραξε την περίοδο που ήταν χρήστης ουσιών, ενώ και οι δύο ποινές είναι εξαγοράσιμες. Ο ίδιος και η οικογένεια του παρόλα αυτά αδυνατούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά για την εξαγορά των ποινών.
Το Εθνικό Συμβούλιο κατά των Ναρκωτικών καταγγέλλει την απάνθρωπη και αντιθεραπευτική αυτή στάση της πολιτείας, η οποία ναρκοθετεί την προσπάθεια κοινωνικής επανένταξης ενός νέου ανθρώπου, ο οποίος επί τέσσερα ολόκληρα χρόνια πάλεψε και νίκησε την εξάρτησή του από τις ψυχοτρόπες ουσίες. Η πολιτεία αντί να αναλάβει ως όφειλε την επαγγελματική και κοινωνική υποστήριξη ενός νέου ανθρώπου που βγήκε νικητής στη μάχη των ναρκωτικών, αντί να τον επιβραβεύσει, τον τιμωρεί, διαμορφώνοντας μάλιστα συνθήκες άμεσης υποτροπής του.
Το ΕΣΥΝ σημειώνει ότι η πρόληψη, θεραπεία και κοινωνική επανένταξη των εξαρτημένων ατόμων αποτελεί κοινωνικό δικαίωμα και αυτονόητη υποχρέωση της πολιτείας. Αντ’ αυτού οι κυβερνητικές πολιτικές συγκλίνουν στη συγκάλυψη των αιτιών της χρήσης, τη γενίκευση των προγραμμάτων υποκατάστασης, την απαξίωση και υποχρηματοδότηση των αποδεδειγμένα αποτελεσματικών «στεγνών» θεραπευτικών προγραμμάτων (απόφοιτος των οποίων είναι και ο Κωνσταντίνος) και τη δίωξη των απεξαρτημένων.
Το ΕΣΥΝ απαιτεί:
* την άμεση αποφυλάκιση του Κωνσταντίνου
* Αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες πρόληψης και θεραπείας των εξαρτήσεων
* Πλήρη εργασιακή και κοινωνική επανένταξη των απεξαρτημένων