Κατά ένα τρίτο μειώθηκαν οι κλοπές στη Θεσσαλονίκη, μετά την εφαρμογή του νέου προγράμματος δίκυκλης αστυνόμευσης της ΕΛ.ΑΣ., με την επωνυμία ΔΙ.ΑΣ, από τη μέρα εφαρμογής του, την Δευτέρα 29 Μαρτίου 2010. Τα πρώτα αποτελέσματα του ΔΙ.ΑΣ., για το πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης, παρουσίασε σήμερα, σε συνέντευξη Τύπου, ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Σπύρος Βούγιας, παρουσία της τοπικής ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ.
Η εγκληματικότητα στη Θεσσαλονίκη, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης (ΓΑΔΘ), παρουσίασε σημαντική υποχώρηση κατά της πρώτες ημέρες εφαρμογής του προγράμματος.
Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε μία μείωση της τάξης του 35,4% στα εγκλήματα που υπόκεινται στις διατάξεις 372-374 του Ποινικού Κώδικα, ήτοι στις κλοπές και τις διαρρήξεις, καθώς από 29 Μαρτίου έως 15 Απριλίου 2010 καταγράφηκαν 480 τέτοιες περιπτώσεις, έναντι 743, το ακριβώς προηγούμενο 18ήμερο (11-28 Μαρτίου 2010). Αντίστοιχα, οι ληστείες (άρθρο 380 Π.Κ.) μειώθηκαν κατά 27,9%, καθώς από την ημέρα που ξεκίνησε η εφαρμογή του ΔΙ.ΑΣ. σημειώθηκαν 31, έναντι 43 το προηγούμενο 18ήμερο.
«Τα πρώτα στοιχεία που παρουσιάζουμε σήμερα για την αποδοτικότητα των μέτρων της εμφανούς αστυνόμευσης, μας οδηγούν σε ένα και μόνο συμπέρασμα. Ότι ήταν επιβεβλημένα και έπρεπε να έχουν ληφθεί από καιρό. Κανένα, όμως, μέτρο δεν μπορεί να είναι αποτελεσματικό, εάν δεν έχει ερευνηθεί εξαντλητικά η επιχειρησιακή του εφαρμογή. Τα μέτρα αυτά έδωσαν αποτελέσματα, γιατί σχεδιάστηκαν καλά. Θέλουμε να διαβεβαιώσουμε τους πολίτες ότι καμία μας κίνηση δεν θα είναι επικοινωνιακή και πρόχειρη. Τα αποτελέσματα θα συνεχίσουν να έρχονται», σχολίασε ο κ. Βούγιας.

Στους δρόμους 434 αστυνομικοί
Τη Θεσσαλονίκη περιπολούν καθημερινά- σε 34 τομείς εντός και εκτός πολεοδομικού συγκροτήματος, βάσει σχεδιασμού, που στηρίχθηκε σε γεωγραφικά και χωροταξικά στοιχεία κάθε περιοχής και στη χαρτογράφηση του εγκλήματος- 434 Αστυνομικοί, επιβαίνοντες ανά δύο σε μοτοσυκλέτες μεγάλου κυβισμού.
Οι περιπολίες ξεκινούν νωρίς το πρωί και συνεχίζονται έως αργά μετά τα μεσάνυχτα. Οι αστυνομικοί βρίσκονται σε συνεχή κίνηση, με στόχο την εμφανή αστυνόμευση και την άμεση επέμβαση, ώστε η δράση τους να έχει προληπτικό και κατασταλτικό χαρακτήρα, προκειμένου να μειωθεί η εγκληματικότητα και να ενισχυθεί εδραιωθεί το αίσθημα ασφαλείας των πολιτών.
Μέχρι και τις 15 Απριλίου 2010 έγιναν στα πλαίσια του ΔΙ.ΑΣ. 1780 προληπτικοί έλεγχοι υπόπτων ατόμων, 168 προσαγωγές, 85 συλλήψεις (παραβάσεις νόμου περί ναρκωτικών, όπλων, καταδικαστικές αποφάσεις, ένταλμα σύλληψης) και δόθηκε συνδρομή σε 630 συνολικά περιπτώσεις.