ΑΝΑΝΕΩΜΕΝΟ

"Έχουμε χορτάσει πλέον από μεγάλα λόγια, δεν θα ανεχθούμε άλλες υποσχέσεις και πολιτικάντικους εμπαιγμούς. Είμαστε αποφασισμένοι να κλιμακώσουμε τις κινητοποιήσεις με όλους τους συνδικαλιστικά αποδεκτούς τρόπους και μεθόδους σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα, όπως προαναγγείλαμε, μέχρι την τελική δικαίωση". Αυτά υπογραμμίζουν τα μέλη του Πανελλήνιου Συνδέσμου Τυφλών-Περιφερειακή Ένωση Κεντρικής Μακεδονίας, της Ένωσης Τυφλών Β. Ελλάδος «Ο Λουδοβίκος Μπράιγ» και του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Μαθητών και Μαθητριών της Σχολής Τυφλών.
Οι τυφλοί της Βόρειας Ελλάδας, οι γονείς και εργαζόμενοι της Σχολής Τυφλών που έχουν μείνει απλήρωτοι εδώ και τρεις μήνες, πραγματοποίησαν, την περασμένη Πέμπτη 15 Απριλίου 2010, πορεία στους δρόμους της Θεσσαλονίκης και διαμαρτυρία έξω από τη νομαρχία. Διαπιστώνουν ότι, τα οικονομικά προβλήματα της σχολής όλο και γιγαντώνονται και το ίδρυμα δυσλειτουργεί και αγωνίζονται, όπως υποστηρίζουν, "για την σωτηρία του πολύπαθου ιστορικού εκπαιδευτικού και προνοιακού Ιδρύματος της Βόρειας Ελλάδας".
Κάνουν λόγο για "απαξιωτική σιγή ιχθύος της Νομαρχίας" και "αποπροσανατολιστικές δηλώσεις του νεοδιορισμένου Προέδρου του Ιδρύματος, ως εκφραστή της πλειοψηφίας του Δ.Σ.".
Σήμερα Τρίτη 20 Απριλίου 2010, παραβρέθηκαν στο Νομαρχιακό Συμβούλιο και κατέθεσαν πρόταση για "εκχώρηση της αρμοδιότητας της Σχολής Τυφλών στο Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης". Ζήτησαν να ληφθεί "ομόφωνη απόφαση που θα δηλώνει την βούληση του Νομαρχιακού Οργάνου για την ανάληψη του εκπαιδευτικού και προνοιακού φορέα της Βόρειας Ελλάδας από την Πολιτεία".
Όπως επισημαίνουν οι εκπρόσωποι των τριών συλλόγων, "το κλίμα ύστερα από την κατάθεση της πρότασής μας ήταν αρνητικό και κατέρριψε τον μύθο ότι οι συζητήσεις για την Σχολή Τυφλών δεν έχουν χρώμα. Αντίθετα σε μια ψηφοφορία παραταξιακής πειθαρχίας απορρίφθηκε το αίτημά μας παρατείνοντας τα αδιέξοδα που καθημερινά δημιουργούνται στο Ίδρυμα".
Τα άτομα με προβλήματα όρασης θεωρούν "απόλυτα υπεύθυνο τον Νομάρχη Θεσσαλονίκης, ο οποίος θα φέρει ακέραια την ευθύνη για ό,τι προκύψει στη Σχολή Τυφλών από εδώ και πέρα". Υποστηρίζουν ότι εισέπραξαν "συμπεριφορά εμπαιγμού και παραπομπής του θέματος στις καλένδες". Ιασχυρίζο0νται ότι "τα λόγια λέγονται χωρίς κόστος, ενώ οι πράξεις έχουν δυστυχώς πολιτική χροιά".
Από την πλευρά του, ο νομάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης, δήλωσε ότι «η Σχολή Τυφλών δεν έχει χρώμα. Η τυφλότητα δεν έχει χρώμα. Μία είναι η λύση. Όλα τα άλλα είναι υποκρισία, ασπιρίνες. Δημοσιοποίηση του ιδρύματος. Εμείς δεν έχουμε τη δυνατότητα από το νόμο να δώσουμε χρήματα από τη Νομαρχία. Δεν υπάρχει κωδικός. Αυτό το γνωρίζετε και το γνωρίζει και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας. Εμείς στη Νομαρχία είμαστε ανοιχτοί στις προτάσεις της Σχολής Τυφλών προκειμένου να βρεθεί λύση. Δεν είναι θέμα Νομαρχίας. Είναι θέμα της Πολιτείας. Και είναι ντροπή η παρόμοια Σχολή Τυφλών στην Αθήνα να έχει δημοσιοποιηθεί εδώ και πολλά χρόνια και στη Θεσσαλονίκη να είναι διαφορετικό καθεστώς λες κι εδώ είναι πολίτες άλλης κατηγορίας.»