Τις επτά απόδημες Ελληνίδες από όλες τις ηπείρους, που θα τιμηθούν αύριο το βράδυ σε ειδική εκδήλωση της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης και του ΣΑΕ, δέχτηκε το μεσημέρι στο γραφείο του ο νομάρχης, Παναγιώτης Ψωμιάδης. Πρόκειται για την τρίτη κατά σειρά εκδήλωση, που γίνεται με αφορμή την παγκόσμια ημέρα της γυναίκας, και ξεκίνησε με πρωτοβουλία του κ. Ψωμιάδη.
«Σε συνεργασία με το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού για μία ακόμη χρονιά τιμούμε Ελληνίδες της διασποράς, οι οποίες μέσα από τις δικές τους Ιθάκες, μέσα από τη δική τους προσπάθεια, χτίσανε τις μικρές Ελλάδες στη διασπορά», τόνισε ο κ. Ψωμιάδης, θυμίζοντας ότι η ελληνική πολιτεία χρωστάει συγγνώμη για όσα δεν έχει κάνει για την ομογένεια, που προσφέρει διαχρονικά στην πατρίδα.
Πρόσθεσε, δε: «Το μόνο που ζητώ από τους απόδημους Έλληνες είναι να μεταλαμπαδεύσουν στα παιδιά και στα εγγόνια τους τις αξίες και τα ιδανικά, που πήρανε από τους δικούς τους γονείς, για να μπορέσει η Ελλάδα να παραμείνει «όρθια» στο εξωτερικό».
Τις ευχές του προέδρου του ΣΑΕ, Στέφανου Ταμβάκη, και όλων των Μελών του προεδρείου της οργάνωσης, μετέφερε η γραμματέας του ΣΑΕ, Όλγα Σρανατοπούλου, επισημαίνοντας με τη σειρά της την αξία του θεσμού, που έρχεται να τιμήσει απόδημες Ελληνίδες, για τις οποίες η Ελλάδα μπορεί να είναι υπερήφανη.
Κατά τη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε σε εγκάρδιο κλίμα, ο κ. Ψωμιάδης ενδιαφέρθηκε να μάθει τα νέα της ομογένειας από τις χώρες, που προέρχονται οι τιμώμενες, ενώ έγινε και αποδέκτης διαφόρων αιτημάτων τους, με την παράκληση να συνδράμει στην επίλυσή τους.
Το πρωί οι Ελληνίδες της διασποράς είχαν συνάντηση και με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Βασίλη Παπαγεωργόπουλο, ο οποίος τις ενημέρωσε για τις δράσεις του δήμου. Στη συνάντηση έγινε αναφορά και στις 25 αδελφοποιήσεις, που έχει συνάψει ο δήμος με πόλεις άλλων χωρών, μεταξύ αυτών με το δήμο Μελβούρνης.
Οι τιμώμενες Ελληνίδες για το 2010, που έχουν επιλεγεί από τις επτά περιφέρειες του ΣΑΕ, είναι η Αθανασία Σίσκου από την Ευρώπη, η Μαρίνα Μουστάκα από τις ΗΠΑ, η Μαργαρίτα Καπετανέα από τη Ραμάλα της Παλαιστίνης, η Βρισηίς Μαύρου-Παϊδούση από τον Καναδά, η Ιωάννα-Κλεοπάτρα Ζωναρά από την Αργεντινή, η Όλγα Κουπριάνοβα από το Κιργιστάν και η Αλεξάνδρα Βακιτσίδου από την Αυστραλία.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, με απόφαση του νομάρχη, θα τιμηθούν για την προσφορά τους και άλλες δύο Ελληνίδες: η Έλενα Αμβροσιάδου, η οποία από το 2007 έως το 2009 ήταν στη λίστα του «Financial News» των 100 γυναικών με τη μεγαλύτερη επιρροή στην ευρωπαϊκή οικονομία, και η Χαρίκλεια Νικοπούλου, από τη Θεσσαλονίκη, η οποία από το 2004 ζει στον Έβρο και εργάζεται στο μειονοτικό σχολείο στο Πομακοχώρι Μεγάλο Δέρειο.
Μεταξύ των χορηγών επικοινωνίας της εκδήλωσης είναι και φέτος το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ