Σύσκεψη για την αντιμετώπιση του προβλήματος των παράνομων διαφημιστικών πινακίδων, που υπάρχουν στους δρόμους της Κεντρικής Μακεδονίας, πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί, υπό την προεδρία της Γενικής Γραμματέα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Μαρίας Λιονή, παρουσία όλων των συναρμόδιων υπηρεσιακών στελεχών της Περιφέρειας (ΔΕΣΕ και Τεχνικές Υπηρεσίες, Διεύθυνση Αυτοδιοίκησης και ΤΥΔΚ όλων των Νομών).
Στη σύσκεψη αποφασίστηκε η αυστηρή τήρηση της σχετικής εγκυκλίου με τις προβλεπόμενες ενέργειες προκειμένου να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο, το οποίο εξέλαβε εκρηκτικές διαστάσεις και απειλεί την οδική ασφάλεια και την ασφάλεια των μετακινήσεων.
Όπως επισήμανε η κ. Λιονή, «η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι αποφασισμένη να τηρήσει πιστά τους νόμους. Οι παράνομες διαφημιστικές πινακίδες θα πρέπει να καθαιρεθούν, διότι ελλοχεύουν κινδύνους για την ασφάλεια των πολιτών. Θα λάβουμε άμεσα μέτρα, σε συνεργασία με τους ΟΤΑ της Κεντρικής Μακεδονίας, την ΕΛΑΣ και με άμεση ενημέρωση των εισαγγελικών αρχών, ώστε να αντιμετωπίσουμε την παραβατικότητα. Ευθύνες έχουμε όλοι μας και πρέπει να τις αναλάβουμε».
Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ανακοίνωσε ότι έχει έτοιμη εργολαβία ύψους 150.000 ευρώ και σε ένα μήνα θα αρχίσει νέα αποξήλωση των διαφημιστικών πινακίδων που είναι επικίνδυνες και παράνομες στο εθνικό οδικό δίκτυο, την εσωτερική περιφερειακή οδό, την οδό που συνδέει το αεροδρόμιο ‘Μακεδονία’ με τη Θεσσαλονίκη και στους υπόλοιπους χώρους ευθύνης της. Παράλληλα, ανακοινώθηκε ότι κινούνται οι διαδικασίες καταγραφής όλων των παράνομων διαφημιστικών πινακίδων στην Κεντρική Μακεδονία, ακόμη και στις επαρχιακές και δημοτικές οδούς. Για το σκοπό αυτό θα υπάρξει κοινή κινητοποίηση από κοινού με την ΕΛΑΣ και τα κατά τόπους τμήματα της Τροχαίας.
Όπως πρόσθεσε η κ. Λιονή, αποφασίστηκε να κοινοποιηθεί έγγραφο προς όλους τους ΟΤΑ, προκειμένου να δημιουργήσουν μητρώο με τις παράνομες πινακίδες και εντός διμήνου να στείλουν στοιχεία (ειδικοί πίνακες), τα οποία θα αποσταλούν, στη συνέχεια, στους αρμόδιους εισαγγελείς και την ΕΛΑΣ, αφού γίνει διασταύρωσή τους από συνεργεία της Τροχαίας. Θα ακολουθήσουν τα μέτρα που προβλέπει ο νόμος (πρόστιμα, αποξηλώσεις, καταστροφές).
«Τα συμφέροντα μπορεί να είναι μεγάλα, όμως η Πολιτεία έχει ευθύνη απέναντι στους πολίτες να διασφαλίσει τη νομιμότητα. Θα πρέπει να κατανοήσουν όλοι ότι η ασφάλεια των πολιτών και οι νόμοι του κράτους είναι πάνω από κάθε ατομικό ή ομαδικό συμφέρον. Δεν μπορεί να συνεχιστεί το φαινόμενο να καταστρέφονται πινακίδες και μετά μερικές μέρες να επανατοποθετούνται. Οι παραβάτες θα κληθούν να πληρώσουν και οι ποινικές συνέπειες είναι μεγάλες. Εχουν συμβεί τροχαία ατυχήματα, κανείς δεν μπορεί να διασφαλίσει τη σταθερότητα των πινακίδων (σχεδόν καμιά δεν έχει την απαιτούμενη στατική μελέτη), κανείς δεν μπορεί να διασφαλίσει ότι μια μέρα λόγω καιρικών συνθηκών δε θα πέσει τμήμα ή ολόκληρη πινακίδα στο δρόμο απειλώντας τη ζωή των διερχομένων. Γι’ αυτό το λόγο θα γίνει έλεγχος ακόμη και στις αδειοδοτημένες πινακίδες. Είμαστε υποχρεωμένοι να εφαρμόσουμε τις εντολές της Δικαιοσύνης, που χαρακτηρίζει το έγκλημα διαρκές και συνεπώς υπάρχει διαδικασία αυτοφώρου. Με τις ανθρώπινες ζωές δεν μπορεί να παίζει κανείς», κατέληξε η γ.γ. της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Στο πλαίσιο της «εκστρατείας» ενάντια στις παράνομες διαφημιστικές πινακίδες κάθε δίμηνο η Περιφέρεια θα κάνει απολογισμό και θα ενημερώνει τις αρμόδιες αρχές και το Υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης για τα αποτελέσματα των ελέγχων και των ενεργειών τόσο των δικών της υπηρεσιών, όσο και κάθε ΟΤΑ ξεχωριστά.
Στα μέσα Μαΐου θα γίνει η πρώτη ενημέρωση, με τα επικαιροποιημένα στοιχεία. Ταυτοχρόνως, η ΔΕΣΕ θα προχωρήσει στο ίδιο χρονικό διάστημα στην αποξήλωση των παράνομων διαφημιστικών πινακίδων με την εργολαβία των 150.000 ευρώ. Όπου διαπιστωθεί ολιγωρία των ΟΤΑ θα επιβληθούν και σ’ αυτούς οι προβλεπόμενες κυρώσεις, ενώ θα επανεξεταστούν και οι όποιες συμβάσεις μίσθωσης χώρων.
Η ΔΕΣΕ θα συνεχίσει να αποξηλώνει τακτικά αφίσες στο εθνικό οδικό δίκτυο. Οι ΟΤΑ θα πρέπει να επικαιροποιούν τα στοιχεία με τις παράνομες πινακίδες κάθε δίμηνο και να ενημερώνουν την Περιφέρεια, η οποία με τη σειρά της θα στέλνει τους νέους πίνακες σε όλες τις αρμόδιες αρχές. Καθαιρέσεις μπορούν να γίνονται όχι μόνο στους κοινόχρηστους, δημοτικούς ή δημόσιους χώρους, αλλά και σε ιδιωτικούς, πάντα με εισαγγελική εντολή.
Όπως ανακοινώθηκε από την Περιφέρεια, όσοι ΟΤΑ δε συμμορφωθούν η Περιφέρεια θα παρεμβαίνει –βάσει της εγκυκλίου- και εφόσον αποξηλώσει παράνομες πινακίδες θα γίνεται παρακράτηση, έπειτα από Κοινή Υπουργική Απόφαση, από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους, του τριπλάσιου του ποσού που δαπάνησε από το λογαριασμό του οικείου ΟΤΑ. Οι έλεγχοι των στοιχείων θα γίνονται από την Τροχαία σε συνεργασία με την Περιφέρεια.



H φωτογραφία είναι του Νώντα Στυλιανίδη από το photoreportage.gr