Άρχισαν οι κρίσιμες διαβουλεύσεις της Κυβέρνησης με τους εκπροσώπους της Κομισιόν, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, για την εφαρμογή του μηχανισμού στήριξης. Οι επαφές του υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου με το μικτό κλιμάκιο θα διαρκέσουν δέκα ημέρες και θα κινηθούν γύρω από τη δημοσιονομική προσαρμογή για τα επόμενα δύο χρόνια.
Μια πρώτη συζήτηση με τους επικεφαλής της ομάδας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου είχε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου στο υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με το υπουργείο, μετά τις επαφές και με άλλα υπουργεία, όπως το υπουργείο Εργασίας, θα προκύψει ένα κοινό κείμενο-συμφωνία μεταξύ υπουργείου Οικονομικών και των εκπροσώπων. Το κείμενο αυτό θα περιλαμβάνει τις περαιτέρω πολιτικές για τη δημοσιονομική προσαρμογή κυρίως για το 2011 και τις διαρθρωτικές αλλαγές που πρέπει να γίνουν.
Μεγάλο μέρος του κειμένου θα είναι το ίδιο με εκείνο που πρέπει να διαβιβάσει το υπουργείο Οικονομικών στην Κομισιόν έως τις 15 Μαΐου, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η ελληνική πλευρά. Το υπόλοιπο κείμενο θα αφορά στο σκέλος της χρηματοδότησης. Ούτως ή άλλως με το κείμενο η ελληνική πλευρά, το ΔΝΤ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα έχουν φθάσει σε επίπεδο προετοιμασίας, ώστε εάν χρειαστεί θα ενεργοποιηθεί ο «μηχανισμός στήριξης».
Το υπουργείο Οικονομικών επανέλαβε ότι δεν υπάρχει καμία σκέψη για αναδιαπραγμάτευση του χρέους.
Οι άμεσες προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει το υπουργείο Οικονομικών από τώρα και στο εξής είναι η μείωση της σπατάλης στο δημόσιο, ο έλεγχος της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης, η αποκατάσταση της διαφάνειας, η διαχείριση του δημοσίου χρέους και βεβαίως ο περιορισμός των πρωτογενών δαπανών.
Τη Παρασκευή ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου αναχωρεί για τις ΗΠΑ, προκειμένου να παρακολουθήσει την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ και θα συναντηθεί με τον αμερικανό υπουργό Οικονομικών Τίμοθι Γκαϊτνερ και τον επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν.