Αν μη τι άλλο, οι Ισλανδοί έχουν χιούμορ! Κυκλοφόρησαν μπλουζάκια, με αφορμή την έκρηξη του ηφαιστείου με το δύσκολο όνομα (το ηφαίστειο του παγετώνα Εϊαφιαλαϊόκουλ στην Ισλανδία, το οποίο, μετά από 200 χρόνια αδράνειας, άρχισε τα ξημερώματα της Κυριακής 21 Απριλίου να εκτοξεύει λάβα εκατοντάδες μέτρα ψηλά). Και τι γράφουν τα μπλουζάκια;
"Κάτω τα χέρια από την Ισλανδία! Μπορεί να μην έχουμε μετρητά, αλλά έχουμε στάχτη", λένε αφού οι λέξεις "μετρητά"("cash") και "στάχτη"("ash") κάνουν... υπέροχη ρίμα.
Για άλλη μία φορά οι Ισλανδοί δείχνουν ότι ξέρουν να το... διασκεδάζουν. Το διασκέδασαν με την ψυχή τους, πρωτίστως, όταν πριν μερικούς μήνες έφθασαν στο σημείο της τελειωτικής οικονομικής κατάρρευσης. Το κράτος τους επτώχευσε, αλλά ούτε τα όπλα που βρίσκονταν πάνω στο τραπέζι ενεργοποίησαν, ούτε κανέναν... εκρηκτικό μηχανισμό με... ΔΝΤ (πώς λέμε ΤΝΤ; Έτσι ακριβώς -κι ακόμη χειρότερα).
Τι έκαναν οι Ισλανδοί; Δημοψήφισμα. Κι αποφάσισαν πως... δεν πληρώνουν το χρέος τους, στους διεθνείς τοκογλύφους.
Τι γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις; Όταν είσαι ιδιώτης και χρωστάς σε τοκογλύφο γνωρίζω πως κινδυνεύεις να βρεθείς με μερικά κόκαλα σπασμένα, χωρίς σπίτι και σε άλλη πόλη, με άλλο όνομα. Όταν είσαι κράτος; Προφανώς δεν κινδυνεύεις να σε σπάσουν στο ξύλο οι δανειστές. Κι αν έρθουν να σου πάρουν το σπίτι, τα χρήματα που θα πιάσει το "Μαξίμου" δε φθάνουν ούτε για... ζήτω. Οπότε, κινδυνεύουμε; Μάλλον όχι. Ε, λοιπόν, ας ακολουθήσουμε το παράδειγμα των Ισλανδών κι ας βγάλουμε κι εμείς παρόμοια μπλουζάκια. Κι επειδή ηφαίστειο -ευτυχώς- δε διαθέτουμε, ας βάλουμε έναν τσολιά. Μη ξεχνάτε το γνωστό σύνθημα.