Τη διαβεβαίωση ότι η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν «για μην πληρώσει αυτός που δεν φταίει» έδωσε ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στην ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης. Μιλώντας στην Κρεμαστή της Ρόδου ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι με μεγάλη προσπάθεια, η κυβέρνηση κατάφερε να υπάρχει ο ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης, παραδέχτηκε ότι πιθανόν να υπήρχαν και καλύτεροι μηχανισμοί, και πρόσθεσε: «αλλά εμείς αυτόν είχαμε».
Για άλλη μία φορά, ο πρωθυπουργός επέρριψε τις ευθύνες στη Νέα Δημοκρατία. «Λόγω των ελλειμμάτων μας, ήρθε η ΕΕ και είναι και σήμερα και το ΔΝΤ και επιτηρούν. Είναι μια μορφή κηδεμονίας» είπε ο κ. Παπανδρέου. Άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση της ΝΔ λέγοντας ότι οδήγησε τη χώρα σε υπερχρέωση με τεράστια ελλείμματα.
Αναφερόμενος στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Αθήνα κατά του ΔΝΤ, ο πρωθυπουργός τόνισε: «Θα μπορούσα να συνυπογράψω το σλόγκαν και να βάλω από κάτω Έξω και η ΕΕ. Απλώς δεν θα φύγουν με πέτρες, και δεν θα φύγουν με βία. Θα φύγουν όταν εμείς έχουμε βάλει τάξη στην οικονομία μας, όταν εμείς έχουμε δείξει αξιοπιστία».
Οι κάτοικοι στην Κρεμαστή Ρόδου παρέδωσαν στον πρωθυπουργό εικόνα του Αγίου Γεωργίου και εκείνος τους απάντησε λέγοντας: «Πάμε για να σκοτώσουμε τους δράκους για να ξεφύγουμε μπροστά».
Σχολιάζοντας την ομιλία του πρωθυπουργού, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος τόνισε: «Ας μην υποκρίνεται ο κ. Παπανδρέου ότι δεν έχει καταλάβει που οδήγησε τη χώρα. Το 'κατόρθωμά του' με το ΔΝΤ δεν αντιμετωπίζεται με εύκολους αφορισμούς κατά των πολιτικών του αντιπάλων. Αντιμετωπίζεται με υπεύθυνη συλλογική προσπάθεια για δομικές αλλαγές στην Ελληνική οικονομία, που θα επιτρέψουν να υπερασπιστούμε την κοινωνική συνοχή και να βγούμε το ταχύτερο δυνατόν από τους όρους του ΔΝΤ. Εμείς εστιάζουμε την προσοχή μας σε αυτή τη συλλογική προσπάθεια.»
Η γγ της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα εκτίμησε ότι η απάντηση των πολιτών στις εξελίξεις θα έρθει πιο γρήγορα από όσο νομίζει η ίδια η κυβέρνηση.
Ο εκπροσώπος Τύπου του ΣΥΝ Πάνος Σκουρλέτης κατηγόρησε εκ νέου την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να πείσει ότι η επιλογή του ΔΝΤ ήταν μονόδρομος, αφού όμως προηγουμένως είχε αποκλείσει όλες τις άλλες επιλογές.