Η χώρα χρειάζεται ένα νέο φιλελεύθερο μοντέλο διακυβέρνησης. Αυτό δήλωσε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας σε εκδήλωση της Διεθνούς Διαφάνειας. Πρόσθεσε ότι το σημερινό σύστημα έχει καταρρεύσει. Είπε ότι η χώρα χρειάζεται αλλαγή υποδείγματος, που ξεκινά από ένα μικρό και ευέλικτο κυβερνητικό σχήμα το οποίο να χαράσσει σχέδιο και να μοιράζει αρμοδιότητες.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, η σύγχρονη διακυβέρνηση απαιτεί αποκέντρωση αρμοδιοτήτων, το σημερινό σύστημα δεν μπορεί να παράξει ανάπτυξη, αλλά μόνο ελλείμματα και χρέη, δεν μπορεί να αξιοποιήσει τα συγκριτικά πλεονεκτήμα της χώρας, ούτε να προσελκύσει ξένες επενδύσεις.
"Η χώρα δηλώνει γενικευμένη κρίση της οικονομίας, της εθνικής δημοκρατίας και τελικά κρίση δημοσίου ήθους", τόνισε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε ότι 'το σημερινό μοντέλο διακυβέρνησης εκτρέφει την διαφθορά".
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, για την πάταξη της διαφθοράς χρειάζεται:
αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών,
δημοσιοποίηση του τελικού κόστους των δημοσίων έργων σε σύγκριση με το αρχικό,
διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του γενικού επιθεωρητή δημόσιας διοίκησης,
καθιέρωση σταθερών πόρων στους ΟΤΑ,
δημιουργία ηλεκτρονικού κέντρου εξυπηρέτησης πολιτών,
γενίκευση του διπλογραφικού συστήματος,
δημοσιοποίηση των εκθέσεων σκοπιμότητας και αναγκαιότητας των μεγάλων έργων.
Ο κ. Σαμαράς έκανε έκκληση στην κυβέρνηση να νομοθετήσει αμέσως τις προτάσεις αυτές.
"Η Ελλάδα βρίσκεται υπό πίεση για να συμμαζέψει τα οικονομικά της", είπε ο πρόεδρος της ΝΔ και πρόσθεσε ότι "δεν αρκεί να τεθούμε υπό την επιτήρηση ενός διεθνούς οργανισμού για να λυθούν τα προβλήματα, η συστημική διαφθορά αντιμετωπίζεται μόνο με αλλαγή υποδείγματος, αυτό όμως δεν μπορεί να το επιβάλλει ένας διεθνής οργανισμός".