Ως "αδυναμία" της ΕΕ να χειριστεί προβλήματα σαν αυτά της Ελλάδος, χαρακτήρισε την εμπλοκή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην χρηματοοικονομική κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα, η επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ, κα. Μαριέττα Γιαννάκου. Στην παρέμβασή της στη διάρκεια της έκτακτης Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα αποτελέσματα της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, η κα. Γιαννάκου τόνισε πως "η νομισματική ένωση δεν ακολουθήθηκε από την οικονομική ένωση. Ίσως γιατί αυτό θα σήμαινε κατάργηση των διαφορετικών πολιτικών απόψεων των πολιτικών σχηματισμών", συνέχισε η επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ. "Η απόφαση για τη βοήθεια προς την Ελλάδα ασφαλώς δεν αμφισβητήθηκε από την ελληνική κυβέρνηση", ανέφερε η κα. Γιαννάκου ωστόσο, η συμμετοχή του ΔΝΤ δημιουργεί ερωτηματικά και σηματοδοτεί στην ουσία την ευρωπαϊκή αδυναμία διαχείρισης των προβλημάτων τόσο της διεθνούς οικονομικής κρίσης, όσο και της ευρωζώνης.
Απευθυνόμενη στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου η κα. Γιαννάκου συμφώνησε μαζί του στο συμπέρασμα ότι η κρίση είναι κρίση ηθικής και κρίση αξιών και υπό αυτό πρίσμα, μόνον η ευρωπαϊκή λύση μπορεί να δώσει την απάντηση. "Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου σημείωσε τη μεγάλη απόκλιση σε θέματα ανταγωνιστικότητας μεταξύ των κρατών μελών της ευρωζώνης. Χρήσιμο θα ήταν όμως να αναλύσουμε τα λάθη και τις αποτυχίες στην εφαρμογή των κατευθυντήριων γραμμών της Λισαβόνας για την κοινωνία της γνώσης, της πληροφορίας, την εκπαίδευση, την ανταγωνιστικότητα και την απασχόληση, ώστε οι πέντε στόχοι που καθορίστηκαν από το Συμβούλιο της 25ης Μαρτίου για την αντιμετώπιση της φτώχειας, την κοινωνική αλληλεγγύη, την κλιματική αλλαγή, την εκπαίδευση και την καταπολέμηση της σχολικής διαρροής, την έρευνα και την επιστήμη, να στεφθούν από επιτυχία, αποφεύγοντας τα προηγούμενα λάθη", υπογράμμισε η Ελληνίδα ευρωβουλευτής.

Ολοκληρώνοντας την παρέμβασή της η κα. Γιαννάκου τόνισε ότι "τα συμπεράσματα της ομάδος δράσης που θα δημιουργηθεί θα βοηθήσουν σημαντικά, έτσι ώστε στο τέλος να προκριθεί οριστικά και τελικά μια πραγματικά ευρωπαϊκή λύση η οποία θα αποτελέσει και μονόδρομο για την αντιμετώπιση παρόμοιων προβλημάτων".