"Ο μηχανισμός στήριξης υπάρχει και μπορεί να χρησιμοποιηθεί, αν η ύπαρξή του και μόνο δεν πείσει τις αγορές". Αυτό δήλωσε σε συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου, στη σκιά του έκτακτου Eurogroup με θέμα την παροχή βοήθειας προς στην Ελλάδα.
Ο μηχανισμός στήριξης δεν ήταν και δεν είναι η πρώτη επιλογή, «αλλά βεβαίως αν χρειαστεί υπάρχει» δήλωσε μέσω του Βήματος της Κυριακής ο πρωθυπουργός.
«Μετά τις τελευταίες εξελίξεις με προσδιορισμένους πλέον τους όρους, το όπλο στο τραπέζι θα είναι και γεμάτο. Οι κερδοσκόποι αυτό θα το γνωρίζουν. Το ερώτημα είναι αν αυτός ο μηχανισμός θα πείσει τις αγορές απλώς ως όπλο στο τραπέζι. Αν δεν τις πείσει, είναι ένας μηχανισμός, ο οποίος υπάρχει και μπορεί να αξιοποιηθεί» υπογραμμίζει.
Ο πρωθυπουργός δεν κρύβει τη δυσαρέσκειά «που η Ελλάδα είναι το πείραμα», αλλά χαρακτηρίζει θετικό το ότι η άνοιξε η συζήτηση για περισσότερη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη:
«Το 'ο καθένας μόνος του' έχει αποδειχθεί ολέθριο σε περιόδους κρίσης. Σε αυτές τις συνθήκες, θεωρώ πως η απόφαση της ΕΕ στις 25 Μαρτίου για τη δημιουργία ενός μηχανισμού στήριξης αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο για την Ευρώπη, ένα ουσιαστικό και μεγάλο βήμα στην κατεύθυνση της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και της εμβάθυνσης της συνεργασίας.»
Ο κ. Παπανδρέου χαρακτηρίζει αστείο το σενάριο εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη, ενώ για τη στάση της καγκελαρίου της Γερμανίας, Ανγκελα Μέρκελ αναγνωρίζει ότι υπάρχουν και «γερμανικά» ζητήματα που καθορίζουν τη στάση της.

για το πλήρες κείμενο της συνέντευξης κάνε κλικ εδώ.