Συρρίκνωση των πωλήσεων κατά 15% στις πωλήσεις καπνικών προϊόντων στο πρώτο τρίμηνο του έτους διαπιστώνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Μισθωτών Περιπτεριούχων Αναπήρων Κυλικείων και Καπνοπωλών, ενώ οι πρατηριούχοι καπνοπώλες εκτιμούν ότι εξαιτίας της νέας φορολόγησης για τα καπνικά προϊόντα θα μειωθεί η κίνηση κατά 30% και πολλά θα είναι τα πρατήρια που θα βάλουν λουκέτο.
Οι δύο πρόεδροι, αντίστοιχα, κ. Ι. Πλακόπουλος και Ηλ. Χατζηβασίλογλου σε κοινή συνέντευξή τους σήμερα ζήτησαν την επαναδιατύπωση του σχετικού άρθρου του νέου νομοθετικού πλαισίου για τη φορολόγηση των καπνικών προϊόντων, ώστε να διασφαλιστεί η επιβίωση των 100.000 ανθρώπων που "συντηρούνται" από τα περίπτερα. Υπάρχουν σήμερα 25.000 καταστήματα ψιλικών και 15.000 περίπτερα σε όλη την Ελλάδα σύμφωνα με τα στοιχεία των κλάδων.
Όπως αναφέρθηκε τα στοιχεία της Νιελσεν δείχνουν πτώση των πωλήσεων το πρώτο τρίμηνο του έτους κατά 11%. Επίσης, αξιοσημείωτο χαρακτηρίζουν οι εκπρόσωποι των κλάδων ότι οι καπνιστές καταναλωτές στρέφονται στα φθηνότερα τσιγάρα - ήδη καταγράφεται μείωση της αγοραστικής κίνησης των ακριβών κατά 20% - και μια αύξηση στα στριφτά τσιγάρα κατά 28%. Οι νέες τιμές στα προϊόντα καπνού θα περάσουν τον Ιούνιο οπότε αναμένεται περαιτέρω μείωση των πωλήσεων.
Τον τελευταίο μόνο μήνα έχουν εντοπιστεί ένα εκατομμύριο λαθραία τσιγάρα το οποίο είναι μόνο ένα μικρό ποσοστό σε σχέση με τις ποσότητες που μπαίνουν στην αγορά, όπως εκτιμούν οι περιπτερούχοι.

Πηγή nooz