Θετική είναι η πρώτη αποτίμηση της πρωτοβουλίας του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΕΣΘ), για την πιλοτική πεζοδρόμηση κεντρικών δρόμων της πόλης. Η πεζοδρόμηση εφαρμόστηκε χθες, Σάββατο 24 Απριλίου 2010, από τις 12 το μεσημέρι έως τις 7 το απόγευμα και τα περίπου 1.100 εμπορικά καταστήματα που συμμετείχαν στην πρωτοβουλία (περίπου το 95% όσων δραστηριοποιούνται στους δρόμους που πεζοδρομήθηκαν), προσέφεραν στους καταναλωτές ειδικές τιμές, χαμηλότερες κατά 20-25%.
Πεζοδρομήθηκαν η Τσιμισκή, η Ερμού και η Μητροπόλεως, καθώς τα μόνα οχήματα που διέρχονταν από τους δρόμους αυτούς ήταν τα λεωφορεία του ΟΑΣΘ και, φυσικά, τα... ποδήλατα. «Τα μηνύματα που εισπράξαμε είναι υπερθετικά, καθώς ένα Σάββατο, που συνέτρεχαν όλοι οι λόγοι για να είναι ένα ‘μαύρο’ Σάββατο για την αγορά, η εικόνα ήταν πολύ διαφορετική», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του ΕΣΘ, Κωστής Χαντζαρίδης. Όπως επισήμανε «ήταν μία βροχερή ημέρα, η επόμενη μέρα από την ανακοίνωση για την προσφυγή της χώρας στο μηχανισμό ΕΕ-ΔΝΤ, μία μέρα προς τα τέλη του μήνα, πριν ακόμα ο κόσμος πληρωθεί, κι όμως, χάρη στην πρωτοβουλία, η αγορά γέμισε, οι άνθρωποι καλοδιάθετοι έβγαιναν από τα μαγαζιά κρατώντας σακούλες».
Ο κ. Χαντζαρίδης διευκρίνισε ότι το εγχείρημα στέφθηκε από επιτυχία γιατί «αφενός φάνηκε πόσο οι Θεσσαλονικείς αγαπούν το κέντρο της πόλης, αφετέρου διότι υπήρξε πολύ καλή συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, για την όσο το δυνατόν μικρότερη διατάραξη της λειτουργίας της πόλης και ειδικότερα της κυκλοφορίας των οχημάτων στους γύρω δρόμους».
Πάντως η Τροχαία Θεσσαλονίκης έγινε αποδέκτης παραπόνων πολιτών -κυρίως οδηγών- για μποτιλιαρίσματα. Η μεγαλύτερη δυσκολία, όσον αφορά στη εκτροπή της ροής των οχημάτων, παρατηρήθηκε στην περιοχή της ΧΑΝΘ, στην αρχή της Τσιμισκή.
Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου δηλώνει ότι το εγχείρημα θα επαναληφθεί, αλλά θα είναι καλύτερα οργανωμένο.