Άρχισαν οι αντιδράσεις για το σχέδιο "Καλλικράτης". Τόσο ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Β. Παπαγεωργόπουλος, όσο και ο νομάρχης, Παν. Ψωμιάδης, αντέδρασαν έντονα στο μη οριστικοποιημένο προσχέδιο για τη νέα διοικητική μεταρρύθμιση της χώρας, που είδε το φως της δημοσιότητας. Ο μεν νομάρχης υποστηρίζει ότι αν προχωρήσει έτσι η μεταρρύθμιση θα δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα στην κοινωνία και την αυτοδιοίκηση, ο δε δήμαρχος παρομοιάζει το πρόγραμμα με Προκρούστη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
«Η πρώτη εικόνα που έχουμε από το τελευταίο σχέδιο είναι αρνητική», αναφέρει ο κ. Ψωμιάδης και κάνει λόγο για προχειρότητα και ασάφειες στις αρμοδιότητες. «Δεν είναι δυνατόν άλλα να ισχύουν για την Αθήνα, άλλα για τη Θεσσαλονίκη και άλλα για την υπόλοιπη περιφέρεια, προκειμένου να εξυπηρετηθούν κοντόφθαλμα μικροκομματικά συμφέροντα», σημειώνει ο νομάρχης και προσθέτει: «Αν προχωρήσει έτσι η μεταρρύθμιση, φοβάμαι ότι θα δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα και στην κοινωνία και στην αυτοδιοίκηση».
Από την πλευρά του, ο κ. Παπαγεωργόπουλος τονίζει: «Σε μία επίδειξη απόλυτου αυταρχισμού ο Υπουργός Εσωτερικών ζητά - με το νομοσχέδιο που εμφάνισε - από τον ελληνικό λαό, από την Αυτοδιοικητική οικογένεια και τη Βουλή των Ελλήνων να εξουσιοδοτήσουν αποκλειστικά αυτόν για να αποφασίσει με Υπουργική του Απόφαση για τη χωροθέτηση των νέων Δήμων». Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης επισημαίνει ότι ο ευρωπαϊκός χάρτης της τοπικής αυτοδιοίκησης απαιτεί «την έκφραση γνώμης» από τούς υπό συνένωση δήμους, αλλά και τη διενέργεια «Τοπικών Δημοψηφισμάτων».
«Είναι φανερό ότι ο "Καλλικράτης" μετασχηματίζεται σε "Προκρούστη" της τοπικής αυτοδιοίκησης», λέει και ζητά από την κυβέρνηση την απόσυρση του σχεδίου.