Την Τετάρτη 28 Απριλίου 2010 στις 19.30 στο αμφιθέατρο του Τελλογλείου Ιδρύματος Τεχνών ΑΠΘ πραγματοποιείται ανοιχτή αυζήτηση με θέμα «Πολιτισμός και ΜΜΕ με αφορμή το έργο του Greco», καθώς το αριστούργημα του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου (El Greco) «Η στέψη της Παναγίας» που εκτίθεται στο Τελλόγλειο, σηματοδοτεί την πρώτη φορά που ένα έργο του Greco έρχεται στη Θεσσαλονίκη.
Η ανοιχτή συζήτηση πραγματοποιείται με αφορμή το έργο «Η στέψη της Παναγίας», αλλά και με γνώμονα έναν από τους βασικούς στόχους του Τελλογλείου που είναι η συστηματική γνωριμία του κοινού με την τέχνη.
Στη συζήτηση θα συμμετέχουν οι: Γιάννης Σμαραγδής σκηνοθέτης, Τραϊανός Χατζηδημητρίου διευθυντής της εφημερίδας «Αγγελιοφόρος», Κώστας Μπλιάτκας δημοσιογράφος της ΕΤ3, Κυριακή Τσολάκη δημοσιογράφος της εφημερίδας «Μακεδονία» και Ελένη Κουρτίδου δημοσιογράφος του Β’ προγράμματος του ραδιοφωνικού σταθμού Μακεδονίας, 9,58FM. Τη συζήτηση θα συντονίσει η δημοσιογράφος και πανεπιστημιακός Άννα Παναγιωταρέα.

Το έργο
«Η στέψη της Παναγίας» είναι ένα έργο εξαιρετικής ποιότητας και σημασίας για την ώριμη περίοδο του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, το οποίο χρονολογείται στα 1603-1605. Το 1603 ο Γκρέκο έλαβε την παραγγελία να εικονογραφήσει το μεγάλο παρεκκλήσιο στο Νοσοκομείο του Ελέους στο Ιγέσκας (Illescas), που ήταν αφιερωμένο στη Παναγία. Σύμφωνα με την παράδοση η εικόνα της Παναγίας σε αυτό ήταν έργο του Ευαγγελιστή Λουκά και είχε μεταφερθεί στην Ισπανία από τον Άγιο Πέτρο. Η εικόνα αυτή απέκτησε φήμη θαυματουργής και προσήλκυε πολλούς προσκυνητές.
«H Στέψη της Παναγίας» θα εκτίθεται μέχρι τις 30 Μαΐου Παράλληλα, μέχρι τις 2 Μαΐου συνεχίζονται οι εκθέσεις του Τελλογλείου «Αρχαίο Δράμα και Όπερα», «Τα Παναθήναια της παγκοσμίου γλυπτικής. Η ιστορία μιας έκθεσης 1965» και η φιλοξενούμενη έκθεση «Υπαιθρισμός. Απόηχοι του Ιμπρεσιονισμού στην ελληνική ζωγραφική των αρχών του 20ού αιώνα».
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη- Πέμπτη- Παρασκευή: 9.00-14.00. Δευτέρα-Τετάρτη: 9.00- 14.00 και 17.00 -21.00. Σάββατο-Κυριακή: 10.00 – 18.00.