Ποιοι φταίνε για την κρίση; Ποιοι μας έριξαν στο στόμα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου; Σύμφωνα με τον Γιώργο Χατζημαρκάκη, ομογενή Γερμανό Ευρωβουλευτή, που βρέθηκε, χθες, στη Θεσσαλονίκη, για εκδήλωση του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, «φταίνε πολλοί».
Τον ρώτησαν για τη στάση της Γερμανίας κι είπε ότι «η κ. Μέρκελ περιμένει να ενεργοποιηθούν οι βοήθειες. Απλώς η Γερμανία περιμένει το σχόλιο του ΔΝΤ, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Κομισιόν».
Κι εξήγησε την επιμονή αυτή της κ. Μέρκελ, ως εξής: «Μην ξεχνάμε έχουμε εκλογές στη Γερμανία στις 9 Μαΐου και σας μιλάω ειλικρινά: Τα πράγματα μετά θα είναι πιο χαλαρά. Μέχρι τότε πρέπει να περιμένουμε. Ως τότε η Γερμανία θα τηρεί μέχρι κεραίας τις συμφωνίες που έχουν ληφθεί, εντός Ευρωπαϊκής Ενώσεως. Η Ελλάδα μπορεί να περιμένει όχι μόνον αλληλεγγύη αλλά και βοήθεια».
Η άποψή του είναι ότι για το μέλλον των μέτρων που πρέπει να λάβει η Ελλάδα θα πρέπει να περιμένουμε το ΔΝΤ. Κι όταν ρωτήθηκε για το ποιοι φταίνε, δεν είχε «μαλλιά στη γλώσσα»:
«Έχουν φταίξει όλοι οι οποίοι άφησαν τους υπουργούς Οικονομικών να αλλάζουν τις. Όλοι γνωρίζουμε ότι το 2004 η Ελλάδα δεν παρέδωσε σωστές στατιστικές στη Γιούροστατ. Από εκεί και πέρα, δυστυχώς, όλοι οι Ευρωπαίου -και οι Γερμανοί ανάμεσά τους- δεν άλλαξαν πολιτική έναντι της Γιούροστατ. Η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεστία θα έπρεπε να ασκεί ισχυρότερο έλεγχο στις εθνικές Στατιστικές Υπηρεσίες. Άρα, για ό,τι έγινε, φταίνε πολλοί».
Στην… κατανομή ευθύνης, επέρριψε τη μεγαλύτερη «σε αυτούς που ήταν κυβέρνηση. Δε μιλάμε μόνο για στατιστικές αλλά και για ένα μεγάλο έλλειμμα. Δε φταίνε οι Αμερικάνοι, δε φταίνε οι Γερμανοί, φταίνε αυτοί που είχαν εδώ την πολιτική ευθύνη», είπε και… ελάλησε.