Πρόταση - πρόκληση κατέθεσαν μοναχοί της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου του Αγίου Όρους προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Με αφορμή ντοκιμαντέρ σχετικό με τη μονή τους, το οποίο προβλήθηκε τη Μεγάλη Πέμπτη, προτείνουν στον Παναγιότατο, αλλά και στις μονές του Αγίου Όρους, να διαθέσουν χρυσαφικά και περιουσία του Πατριαρχείου, για να ανακουφίσουν τα οικονομικά προβλήματα του Ελληνικού λαού!
"Τον καλούμε να αποδείξει ότι δικαίως αποκαλείται ο Πατριάρχης της αγάπης και της φιλανθρωπίας ,θέτοντας στη διάθεση του ταμείου αλληλεγγύης της ελληνικής κυβέρνησης, ένα τμήμα μοναχά από τα «χρυσαφικά» και τα «ασημικά»,που έχει στο θησαυροφυλάκιο του το Οικουμενικό πατριαρχείο και το Άγιον Όρος. Να αποσοβηθεί κατ αυτόν τον τρόπο η χρεωκοπία της χώρας και της επαχθούς υπαγωγής της σε οργανισμούς ,που σαν στόχο έχουν ξεκάθαρα θέσει τον αφανισμό του ελληνισμού και της ορθοδοξίας απο τον παγκόσμιο χάρτη. Από εμάς πρέπει να «πυροδοτηθεί» η Ανάσταση αυτής της πατρίδας", αναφέρουν χαρακτηριστικά.
Η "κόντρα" των μοναχών της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου με το Οικουμενικό Πατριαρχείο άρχισε μετά την απόφαση των πρώτων να μη μνημονεύουν τον Πατριάρχη. "Για ακόμη μια φορά θα υπενθυμίσουμε στον πατριάρχη μας και πρώτο επίσκοπο του Αγίου Όρους, πως δεν είμαστε θεσμικοί αντιρρησίες ,αλλά πνευματικοί... Επιπροσθέτως ,όλες μας οι πνευματικές ενέργειες περιγράφονται και προβλέπονται από τον καταστατικό Χάρτη του Α.Ο. Εν τέλει θεωρούμε πως είμαστε μια μικρογραφία του ιδίου, που δίνει μάχη για να κρατήσει ζωντανά της πίστης μας τα όσια και τα ιερά, μέσα στα σπλάχνα του αφιλόξενου πνευματικά γείτονα", αναφέρουν γι αυτό το θέμα.
Κατά τη διάρκεια του ντοκιμαντέρ, ο Οικουμενικός Πατριάρχης εμφανιζόταν να κάνει δηλώσεις κατά της ενέργειας αυτής των μοναχών, κάτι που "άναψε" τις αντιδράσεις προς το πρόσωπό του. Να σημειωθεί, επίσης, ότι στο Όρος έχει γίνει ακόμη και αστυνομική επέμβαση σε κονάκι με μοναχούς από την Ι.Μ. Εσφιγμένων, ενώ η μονή αποδόθηκε σε άλλους καλογέρους. Για τους μοναχούς που αντιδρούν, "το διακύβευμα που κρύβεται πίσω απο την «με κάθε τρόπο» απομάκρυνση μας απο το Αγιον Όρος, όπως αναφέρει σε άλλο του ντοκυμαντέρ, επίσης σημαίνων πρόσωπο της Ιεράς Κοινότητας, είναι η ταχύτατη και συνάμα ολοκληρωτική μετατροπή του «Οίκου της Παναγίας» σε οίκο εμπορίου. Με απλά λόγια σε τουριστικό θέρετρο ,αφού βέβαια προηγηθεί η πολυπόθητη σε αθεϊστές και αιρετικούς, ΑΡΣΗ ΤΟΥ ΑΒΑΤΟΥ, που εντέχνως καλλιεργείται και μέσα απο τις ανεπιτήδευτες (;) και εσώψυχες(;)καταθέσεις κοσμικών και μοναχών, στο φιλμ. Όλα αυτά κατά την ταπεινή μας γνώμη,βρίσκουν πρόσφορον έδαφος, χάρη στην εκπτωτική διάθεση που δείχνει σε θέματα πίστης ,η κεφαλή της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας ,ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ Βαρθολομαίος, ο οποίος με τη σειρά του στο ντοκυμαντέρ ακούγεται να ζητά, μέσα απο το πρωτάτο του Αγίου Όρους, απο την ελληνική πολίτεία, να του παραδωθούν επί πίνακι οι 110 κεφαλές,των ομοδόξων αδελφών του ,με το αιτιολογικό της μή μνημόνευσης".

Το πλήρες κείμενο της επιστολής μπορείς να το διαβάσεις με κλικ εδώ.