Για την έκθεση γούνας ετοιμάζονται οι γουναράδες, όμως τα νέα δεν είναι ευχάριστα, όσον αφορά την οικονομική κατάσταση των μελών του κλάδου. Σύμφωνα με το γενικό γραμματέα του Συνδέσμου Γουνοποιών Καστοριάς "Ο Προφήτης Ηλίας", Φαίδωνα Γκιάτα, οικονομική κρίση και κινεζικός ανταγωνισμός μείωσαν τις ελληνικές εξαγωγές:
«Η πτώση εξαγωγών και πωλήσεων το 2009, σε σχέση με το 2008, φτάνει ακόμη και στο 60%-70% κατά περιπτώσεις, με αντίστοιχη επίπτωση στην κερδοφορία των επιχειρήσεων», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Έτσι, πολλές επιχειρήσεις έχουν ήδη αναγκαστεί να βάλουν "λουκέτο", ενώ ορισμένες αναγκάστηκαν να μειώσουν το προσωπικό τους. Σύμφωνα με τα στοιχεία των γουναράδων, οι ενεργές γουνοποιητικές επιχειρήσεις στον άξονα Καστοριάς-Σιάτιστας-Βοΐου ανέρχονται σε περίπου 1.100 κι απασχολούν χιλιάδες εργαζομένους, προσφέροντας επαγγελματικό διέξοδο σε περιοχές «φτωχές» σε θέσεις εργασίας, όπως η Καστοριά, όπου η ανεργία τείνει στο 30%!
Πάντως, η κατάσταση έμεινε στάσιμη για το 2010, κάτι που ξανάφερε το χαμόγελο στα χείλη των γουναράδων.
Οι γουναράδες ζητούν την επιδότηση των εξαγωγών, την εφαρμογή ειδικού καθεστώτος δασμολόγησης για τη ρωσική αγορά, τη χορήγηση νέων κεφαλαίων κίνησης με την παροχή εγγύησης του δημοσίου σε ποσοστό 100% και συγκεκριμένα με δάνεια εξοφλητέα σε επτά έτη, αρχής γενομένης από τις 30/6/2011, αλλά και την αναστολή της καταβολής υφιστάμενων μέχρι σήμερα ληξιπρόθεσμων οφειλών (με τρόπο ώστε αυτές να αποτελέσουν νέο δάνειο 10ετούς διάρκειας, εξοφλητέο σε εξαμηνιαίες δόσεις).
Διεκδικούν επίσης αναστολή καταβολής οφειλών προς το δημόσιο για όσο διαρκεί η κρίση, καθώς και επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών των επιχειρήσεων γουνοποιίας στο ΙΚΑ για το ίδιο διάστημα.
Όσον αφορά την 35η Διεθνή Έκθεση Γούνας Καστοριάς που θα πραγματοποιηθεί στις 6-9 Μαΐου, στο Εκθετήριο-Δημοπρατήριο της πόλης, θα είναι η μεγαλύτερη της ιστορίας της από πλευρά συμμετοχών (130 εκθέτες, έναντι 125 πέρυσι, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται οι φορείς), αλλά και η πιο εκτεταμένη από άποψη εκθεσιακού χώρου (7.700 τετραγωνικά από 6.900 τετραγωνικά το 2009), καθώς θα επεκταθεί και σε νέο κτήριο, που ανεγέρθηκε με έξοδα του Συνδέσμου Γουνοποιών Καστοριάς. Οι ξένοι εκθέτες προέρχονται από Ιταλία, Ρωσία, Αμερική, Καναδά Δανία, Φινλανδία Τουρκία και Τσεχία.