Τη διατήρηση των δημοτικών ραδιοφώνων και δημοτικών τηλεοράσεων έχει αποφασίσει η κυβέρνηση. Θα το ανακοινώσει μαζί με τις υπόλοιπες ρυθμίσεις που αφορούν το σχέδιο "Καλλικράτης". Αυτό αναφέρει χθεσινό (Σάββατο 10 Απριλίου 2010) δημοσίευμα των "Νέων" σύμφωνα, πάντως, με το οποίο, δε θα αποφευχθούν αλλαγές, αφού θα υπάρξουν λύσεις συνεργασιών με όσους έχουν συμβάσεις ορισμένου χρόνου.
Συγκεκριμένα, το δημοσίευμα αναφέρει:
"Μαχαίρι θα μπει με τον «Καλλικράτη» και στις δημοτικές επιχειρήσεις, αλλά και στα νομικά πρόσωπα που διαθέτουν οι δήμοι, με δεδομένο πως έχει ανακοινωθεί από τον κ. Ραγκούση ότι από τα 6.000 που υπάρχουν θα μειωθούν σε 2.000. Από τις σημερινές 1.800 δημοτικές επιχειρήσεις κάθε νέος δήμος θα κληθεί να περιοριστεί σε μία κοινωφελή, μία ανώνυμη και μία ύδρευσης- αποχέτευσης, ενώ αποφασίστηκε να διατηρηθούν επιχειρήσεις ραδιοφωνίας- τηλεόρασης.
Ταυτόχρονα μεγάλες συγχωνεύσεις θα γίνουν στα νομικά πρόσωπα των δήμων. Συγκεκριμένα, δεν θα δικαιολογείται ύπαρξη περισσότερων του ενός νομικών προσώπων για ΚΑΠΗ ή παιδικούς σταθμούς, ένα για παροχή πολιτιστικών, καλλιτεχνικών και αθλητικών σκοπών, ενώ σημαντική μείωση θα σημάνει και στις σχολικές επιτροπές".
Ειδικά για τους εργαζομένους, οι αλλαγές είναι μεγάλες. Η απόφαση είναι πως για κάθε εργαζόμενο που λήγει η σύμβασή του, να μην ανανεώνεται ή να μην υπογραφεί νέα σύμβαση. Οι συμβάσεις που εγκρίνονται τώρα λήγουν το επόμενο έτος και δε θα ανανεωθούν.
Ουσιαστικά, 35.000 συμβασιούχοι θα βρεθούν το επόμενο διάστημα στον δρόμο. Ενδεικτικό είναι πως μόνο στις δημοτικές επιχειρήσεις υπάρχουν 8.000 συμβασιούχοι. Ειδικά οι δημοτικές επιχειρήσεις θα πορευθούν, πλέον, με το υπάρχον προσωπικό και, με τη συνταξιοδότηση ή τη μετάταξη κάποιου δεν προβλέπεται η αντικατάστασή του.
Όσον αφορά τους υπαλλήλους των νομαρχιών, θα πρέπει να επιλέξουν εντός 60 ημερών εάν επιθυμούν να μεταταχθούν ή όχι στους νέους δήμους. Η διαδικασία θα είναι ανοικτή για όλους τους εργαζομένους στις νομαρχίες και όχι μόνον για εκείνους που υπηρετούν σε υπηρεσίες που θα μεταφερθούν πλέον στους νέους δήμους.
Κλειδί για τις μετατάξεις αποτελεί πως όσοι εργαζόμενοι μεταφερθούν από τις νομαρχίες στους δήμους θα εξακολουθήσουν να υπηρετούν στην ίδια περιοχή. Οπως διευκρινίζεται οι αρμοδιότητες- άρα και οι υπάλληλοι- θα πάνε αρχικά είτε στις πρωτεύουσες των νομών είτε εκεί όπου είχε έδρα η αντίστοιχη νομαρχιακή υπηρεσία.
Μπορούν, φυσικά, να επιλέξουν και την περιφερειακή αυτοδιοίκηση.


Διάβασε το πλήρες δημοσίευμα με κλικ εδώ.