Πρώτο θέμα στα μέσα μαζικής ενημέρωσης όλου του κόσμου είναι και σήμερα η Ελλάδα, μετά τη νέα υποβάθμιση της πιστοληπτικής της ικανότητας. Τα ρεπορτάζ και τα άρθρα επικεντρώνονται στον άμεσο αντίκτυπο που είχε στις διεθνείς χρηματαγορές και στην ανησυχία για φαινόμενο ντόμινο σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η νέα υποβάθμιση και οι επιπτώσεις της στα διεθνή χρηματιστήρια, έκαναν την Ελλάδα για μια ακόμα φορά πρώτο θέμα στα δελτία ειδήσεων των ξένων τηλεοπτικών δικτύων και πρωτοσέλιδο σε όλες τις εφημερίδες.
"Η αυξανόμενη ανησυχία για την κρίση του χρέους στην Ελλάδα, παρασύρει σε πτώση τα χρηματιστήρια σε όλον τον κόσμο. Η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας στην κατηγορία junk από έναν οίκο αξιολόγησης και ο φόβος μεταδοτικότητας αυξάνεται" αναφέρει το BBC.
"Τα χρηματιστήρια κατρακυλούν, καθώς το χρέος της Ελλάδας υποβαθμίζεται σε junk" γράφει η Washington Post, που φιλοξενεί συνέντευξη αναλυτή της Morgan Keegan, ο οποίος σχολιάζει: "Είναι πολύ αργά να εγκαταστήσεις συναγερμό πυρός, όταν το σπίτι ήδη καίγεται".
"Το ΔΝΤ εξετάζει το ενδεχόμενο να δώσει περισσότερα χρήματα στην Ελλάδα" τιτλοφορούν το κύριο άρθρο τους οι Financial Times, εν μέσω φόβων ότι τα 45 δισ. του σχεδίου διάσωσης δεν είναι αρκετά.
"Εκφράζονται φόβοι ότι η Ελλάδα μπορεί να καταρρεύσει ταχύτερα απ'όσο χρειάζονται οι ευρωπαίοι εταίροι για να μαζέψουν τα χρήματα για να τη σώσουν. Η πρώτη οικονομία της ευρωζώνης που υποβαθμίζεται στην κατηγορία junk, μπορεί να συμπαρασύρει και άλλες χώρες της ευρωζώνης, αρχίζοντας με την Πορτογαλία και πιθανόν και άλλα πολλά ντόμινο" μεταδίδει το CNN.
Η γαλλική Le Monde, με τίτλο "Ελλάδα και Πορτογαλία πανικοβάλλουν τις αγορές", αναλύει το ντόμινο αντιδράσεων στις διεθνείς χρηματαγορές.
"Οι Έλληνες αντιστέκονται στην θεραπεία αυστηρότητας με απεργίες στα μέσα μαζικής μεταφοράς, που παραλύουν τη χώρα. Ένα απόλυτο σκάνδαλο" γράφει η Le Figaro, τονίζοντας τα προβλήματα που δημιουργούνται για τους τουρίστες στη χώρα.
Να κατευνάσει τα πνεύματα επιχειρεί με τον τίτλο της η ιταλική La Reppublica, στο πρωτοσέλιδό της: "Η ΕΕ καθησυχάζει: οι διαπραγματεύσεις πάνε καλά. Το ΔΝΤ έτοιμο να αυξήσει τη βοήθεια".

Πηγή ΕΡΤ