Δραστικά μέτρα για την ανάπτυξη της οικονομίας, ώστε να αποδυναμωθεί το κλίμα ανασφάλειας και έντονης αβεβαιότητας, που επικρατεί στην Ελλάδα, ιδίως εν όψει της ενεργοποίησης του μηχανισμού στήριξης της ΕΕ και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ζήτησε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΕΣΘ), Κωστής Χαντζαρίδης, κατά την ετήσια τακτική γενική συνέλευση του φορέα.
«Η λήψη συντονισμένων μέτρων τόνωσης της αγοράς, σε συνδυασμό με ένα σταθερό, σε βάθος χρόνου, πρόγραμμα ανάπτυξης, στο οποίο θα περιλαμβάνονται και μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής, θα επιτρέψουν τη σταδιακή ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας», σημείωσε ο κ. Χαντζαρίδης.
Περιγράφοντας την εικόνα του βορειοελλαδικού εμπορίου, επεσήμανε ότι ο ρυθμός αύξησης του τζίρου υποχώρησε σημαντικά στη διάρκεια του 2009 και συνεχίζει να συρρικνώνεται το 2010, με σημαντικότατη μείωση της κερδοφορίας και ανύπαρκτη επενδυτική δραστηριότητα. Η κατάσταση, υποστήριξε, είναι ακόμη πιο δύσκολη στην κατηγορία των μικρών επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου, οι οποίες έχουν πληγεί από τη συνεχώς μειούμενη κατανάλωση, εξ αιτίας της κρίσης των νοικοκυριών και της μείωσης του διατιθέμενου εισοδήματος, με αποτέλεσμα την τραγική μείωση της ρευστότητας.
Κάνοντας τον απολογισμό των πεπραγμένων του διοικητικού συμβουλίου, ο κ. Χαντζαρίδης επεσήμανε ότι αποτελεί υποχρέωση όλων η ανάληψη κοινών πρωτοβουλιών, που θα στηρίξουν την ανάταση του ψυχολογικού κλίματος. Ήδη, συμπλήρωσε, ο ΕΣΘ έχει αναλάβει σχετικές πρωτοβουλίες, όπως για παράδειγμα το Μονοήμερο Χαμηλών Τιμών, το Σάββατο του Λαζάρου και η πεζοδρόμηση παραδοσιακά εμπορικών δρόμων του κέντρου στις 24 Απριλίου. Όσον αφορά στη συγκεκριμένη ενέργεια, ο ΕΣΘ θεωρεί ότι χρήζει ιδιαίτερης προσοχής και μελέτης, προκειμένου να αναδειχθούν οι θετικές και αρνητικές επιπτώσεις μιας τέτοιας κίνησης.
Τα ανάλογα συμπεράσματα και οι αναγκαίες βελτιώσεις, θα φέρουν το καλύτερο αποτέλεσμα, με στόχο τη θεσμοθέτηση και εφαρμογή τους και σε άλλους παραδοσιακά εμπορικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης.