Διεθνές κύκλωμα λαθρεμπόρων εισήγαγε στη χώρα μας 700 εμπορευματοκιβώτια, τα οποία στη συνέχεια… έγιναν καπνός! Την υπόθεση ερευνά η διεύθυνση Θεσσαλονίκης της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων (ΥπΕΕ, το παλιό ΣΔΟΕ).
Όπως δήλωσε, στο πλαίσιο των εργασιών του 2ου ετήσιου φορολογικού συνεδρίου που οργάνωσε στη Θεσσαλονίκη το ελληνοαμερικανικό εμπορικό επιμελητήριο, ο διευθυντής ΥπΕΕ-ΕΔΕΥΘ, του υπουργείου Οικονομικών, Γιώργος Κατσικάρης, «η αξία του κάθε container είχε προσδιοριστεί στα 2.500 ευρώ, όταν μόνο το κόστος του ναύλου ξεπερνούσε τα 2.500 ευρώ. Διαπιστώθηκε, λοιπόν, πως το κύκλωμα δεν πλήρωσε δασμούς, ενώ απέφυγαν να καταβάλλουν και ΦΠΑ».
Τα εμπορευματοκιβώτια περιείχαν κινέζικα προϊόντα τα οποία «ταξίδεψαν» με τιμολόγια από Σεϋχέλλες.
Όσον αφορά την περίφημη οικονομική κρίση, ο κ. Κατσικάρης, υποστήριξε πως 4 στις 10 επιχειρήσεις της χώρας εμπλέκονται, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, σε φοροδιαφυγή και άλλες φορολογικές παραβάσεις. Και γιατί δεν συλλαμβάνεται κανείς, θα μπορούσε να ρωτήσει κάποιος. Επειδή, σύμφωνα με τον διευθυντή της υπηρεσίας, «η μεγαλύτερη παθογένεια στο σύστημα είμαστε εμείς οι δημόσιοι υπάλληλοι που έχουμε αποκτήσει δικαιώματα τα τελευταία 30 χρόνια και έχουμε αποστεί τις υποχρεώσεις μας».