«Μαύρα μαντάτα» για την απασχόληση στη Βόρεια Ελλάδα, ιδίως στους κλάδους των εμπορικών και μεικτών επιχειρήσεων, επεφύλασσε η μέτρηση του δείκτη «Northern Greece Business Index 500» (NGBI 500), για το μήνα Μάρτιο.

Ο δείκτης, που καταρτίστηκε με βάση τη σφυγμομέτρηση δείγματος 500 βορειοελλαδικών επιχειρήσεων, ήταν ο πιο αρνητικός του τελευταίου τετραμήνου. Συγκεκριμένα, διαμορφώθηκε στο -29, έναντι -16 το Φεβρουάριο, -10 τον Ιανουάριο και -12 το Δεκέμβριο 2009.
Με βάση το δείκτη, το ποσοστό των επιχειρήσεων που προτίθενται να κάνουν προσλήψεις παρέμεινε και το Μάρτιο πολύ χαμηλό (7% από 6% το Φεβρουάριο), ενώ παράλληλα στο 28% αυξήθηκε το ποσοστό των δυνητικών απολύσεων (24% το Φεβρουάριο).
Εντυπωσιακή αύξηση παρουσίασε το ποσοστό των επιχειρήσεων, που αναμένουν χειρότερες ημέρες το επόμενο εξάμηνο, φτάνοντας στο 50% το Μάρτιο, έναντι 29% το Φεβρουάριο. Μόνον το 17% (19% το Φεβρουάριο) των επιχειρήσεων απάντησαν ότι η κατάστασή τους θα είναι καλύτερη το επόμενο εξάμηνο.
Ερωτηθέντες για τη σημερινή κατάσταση των επιχειρήσεών τους, το 15% των εκπροσώπων τους δήλωσαν ότι είναι καλή (17% το Φεβρουάριο), ενώ το 40% τη χαρακτήρισε κακή (38% τον προηγούμενο μήνα). Πάντως, σημαντικό ποσοστό των επιχειρηματιών (45%) επισήμανε ότι τη θεωρεί ικανοποιητική.
Παρά τη διαφαινόμενη απαισιοδοξία για το επόμενο εξάμηνο, το 13% των επιχειρήσεων δήλωσε το Μάρτιο αύξηση πωλήσεων (10% το Φεβρουάριο), ενώ μειωμένο στο 54% ήταν το ποσοστό εκείνων, που έκαναν λόγο για συρρίκνωση τζίρου (62% το Φεβρουάριο).
Ανά κλάδο, οι εταιρίες παροχής υπηρεσιών εξακολούθησαν να καταγράφουν μακράν τις καλύτερες επιδόσεις, σε σύγκριση με τις εμπορικές, τις μεικτές και τις βιομηχανικές - μεταποιητικές. Σε ποσοστό 23% οι επιχειρηματίες του κλάδου δήλωσαν ότι η κατάσταση της επιχείρησής τους είναι καλή, έναντι ποσοστού 13% για αμφότερες τις μεικτές και τις εμπορικές και 11% για τις βιομηχανικές - μεταποιητικές. «Κακή» χαρακτήρισαν την κατάστασή τους μόνο τρεις στις δέκα εταιρίες υπηρεσιών (ποσοστό 32%), έναντι 48% για τις μεταποιητικές-βιομηχανικές, 41% για τις μεικτές και 40% για τις εμπορικές.
Παράλληλα, οι επιχειρηματίες του κλάδου υπηρεσιών επισήμαναν ότι αναμένουν βελτίωση σε πολύ ικανοποιητικό ποσοστό (41%) το επόμενο εξάμηνο, ενώ η εικόνα του τζίρου τους ήταν η καλύτερη, σε σχέση με τις άλλες κατηγορίες. Το αρνητικό είναι πως θα κάνουν σχεδόν μηδαμινές προσλήψεις, ενώ σε ποσοστό 25% σχεδιάζουν απολύσεις.
Εκτεταμένες απολύσεις δήλωσαν ότι σχεδιάζουν οι εμπορικές επιχειρήσεις, οι οποίες, μαζί με τις μεταποιητικές - βιομηχανικές, επισήμαναν ότι διαβλέπουν για το επόμενο εξάμηνο πολύ δυσμενείς προοπτικές. Συγκεκριμένα, σε απολύσεις σχεδιάζει να προχωρήσει το 40% των εμπορικών επιχειρήσεων, έναντι 31% των μικτών και 23% των μεταποιητικών-βιομηχανικών._

(ΑΠΕ – ΜΠΕ)