Χορό και νέα ελληνική μουσική σκηνή σας προτείνουμε για σήμερα. Στο Αθήναιον και στο Αμαλία δίνονται οι παραστάσεις χορού. Στο Μύλο έχει Rosebleed, Lexicon Project και Sediment Bruise. Διαλέξτε:
Βιβλίο
* Στις 20.00 το βράδυ στο βιβλιοπωλείο Ιανός (Αριστοτέλους 7), ο Δημήτρης Σκαραγκάς παρουσιάζει το βιβλίο του με τίτλο «Ο ευαίσθητος εγκέφαλος».

* Για το βιβλίο του «Ιμαρέτ», το οποίο απέσπασε το Βραβείο Αναγνωστών του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου το 2009, θα μιλήσει ο συγγραφέας Γιάννης Καλπούζος αύριο (30 Απριλίου) στις 8 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων της Κεντρικής Δημοτικής Βιβλιοθήκης. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Χορός
* Τριήμερο αφιέρωμα στην ορχηστική τέχνη, με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Χορού διοργανώνει η Νομαρχία Θεσσαλονίκης και το Κέντρο Πολιτισμού. Οι εκδηλώσεις συνεχίζονται σήμερα και αύριο στο Θέατρο «Αθήναιο». Στο αφιέρωμα συμμετέχουν σαράντα Σχολές Κλασικού, Έντεχνου και Σύγχρονου Χορού, Σχολές Latin, Hip-Hop και ευρωπαϊκών χορών, καθώς και ομάδες χορού από όλο το νομό Θεσσαλονίκης, ενώ παίρνουν μέρος περισσότεροι από 500 επαγγελματίες χορευτές και σπουδαστές.

*Η ομάδα σύγχρονου χορού «RootlessRoot» ανοίγει στις 9 μ.μ. στο θέατρο «Αμαλία» τις «Προτάσεις» της Πειραματικής Σκηνής της «Τέχνης». Παρουσιάζει την παράσταση «UNA» (Unknown Negative Activity).

Μουσική
* Ο Ψαραντώνης και η Νίκη Ξυλούρη εμφανίζονται απόψε στον πολυχώρο πολιτισμού Block33. Οι πόρτες ανοίγουν στις 21.00.

* Οι Funky Monkey, δηλαδή ο Γιάννης στο τραγούδι και την κιθάρα, ο Γιάννης στην κιθάρα, ο Στέλιος στα τύμπανα και ο Νίκος στο μπάσο επανέρχονται ανανεωμένοι και πιο ώριμοι για ένα καινούριο ταξίδι μέσα από το stage 2 του πολυχώρου πολιτισμού Block 33.

* Η νέα ελληνική σκηνή έχει τη τιμητική της, σήμερα στο club του Μύλου! Οι Rosebleed, μετά από μια πορεία τον χειμώνα που πέρασε, καταλήγουν απόψε στο Club του Μύλου. Μαζί τους και οι Lexicon Project οι οποίοι μετά τις εμφανίσεις τους με τους Μπλε φέρνουν τον φρέσκο ήχο του ελληνόφωνου alternative rock. Τρίτη μπάντα που θα εμφανιστεί στη μουσική σκηνή οι Sediment Bruise. Οι πόρτες ανοίγουν στις 21.30 και η έναρξη της πρώτης μπάντας στη σκηνή στις 22.00.

Εικαστικά:
* Στο πλαίσιο της PHOTOBIENNALE 21ης φωτογραφικής εγκαινιάζεται στις 9 μ.μ. η έκθεση του Κώστα Παρασκευαΐδη με τίτλος «Αρχέγονοι τόποι». Τα έργα θα φιλοξενηθούν στον εκθεσιακό χώρο “ f 14 gallery “ Μητσαίων 3 (αρχαία αγορά) μέχρι τις 13 Μαΐου.

* Το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με την 21η Διεθνή Φωτογραφική Συνάντηση – Photobiennale Θεσσαλονίκης συμμετέχει στην εκδήλωση με τίτλο “Portfolio Reviews”. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης τρεις ειδικοί από την Ιταλία, μαζί με έλληνες και ξένους συναδέλφους τους θα συναντήσουν σήμερα, αύριο και την 1η Μαΐου 65 νέους φωτογράφους από την Ελλάδα και το εξωτερικό και θα συζητήσουν για το έργο τους, προσφέροντας ιδέες, απόψεις και τεχνικές συμβουλές.

* Στο σπίτι των παιδικών της χρόνων, στην Κέρκυρα, επιστρέφει η Μαρίλη Παπαδοπούλου με την έκθεσή της «Μεταίχμιο», ενώ ο Στρατής Βογιατζής απαθανατίζει τον εσωτερικό κόσμο 24 χωριών της Χίου. Οι δύο εκθέσεις παρουσιάζονται στα λουτρά «Παράδεισος» στο πλαίσιο της Φωτομπιενάλε.