Τη συναυλία της συμφωνικής ορχήστρας του δήμου Θεσσαλονίκης, σας προτείνουμε γι απόψε το βράδυ. Αλλά υπάρχουν κι άλλες εκδηλώσεις. Διαλέξτε:
Εκδηλώσεις:
* Στις 10:00 π.μ. στην παιδική βιβλιοθήκη του Βαφοπουλείου Πνευματικού Κέντρου, η Ομάδα Τέχνης και Λόγου «Φαντασία» της παιδαγωγού Ζέτας Στεφάνου και της κοινωνικής ανθρωπολόγου Μυρτώς Δημητρίου, θα δραματοποιήσουν παραμύθια. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

* Το Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας – Θράκης στο πλαίσιο της περιοδικής έκθεσης «Άνθρωποι και Αντικείμενα: Σχέσεις Ζωής» οργανώνει κύκλο ομιλιών με ομιλητές από το χώρο της επιστήμης και της λογοτεχνίας. Στις 8 μ.μ. θα μιλήσει ο ιστορικός-συγγραφέας Βαγγέλης Χεκίμογλου για «Τα αντικείμενα ως εμπορεύματα: Θεσσαλονίκη, 15ος–19ος αιώνας». Η ποιήτρια Ρούλα Αλαβέρα θα μιλήσει με θέμα: «Από την ύλη στην ποιητική αντιύλη».

* Ο συγγραφέας Νίκος Νυφούδης θα παρουσιάσει σε παιδιά του Δημοτικού το βιβλίο του «Ο κύριος Ευρωπαίος και η παρέα του». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 10 π.μ. στην Παιδική Βιβλιοθήκη Δελφών (Δελφών 208 & Ορεστιάδος 3, τηλ.2310 324090).

* Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης που διοργανώνει ο δήμος Νεάπολης. Σήμερα περιβαλλοντικοί φορείς παρουσιάζουν προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης σε σχολεία της Δυτικής Θεσσαλονίκης.

* Τρίτη εβδομάδα για τις «Μέρες Έκφρασης και Δημιουργίας» και η πορεία των Φίλων του Ιδρύματος Μελίνα Μερκούρη, συνεχίζεται στο χώρο, στο χρόνο, στον Πολιτισμό. Σήμερα το Περιβαλλοντικό Κέντρο Αρκτούρος, σε ένα πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, παρουσιάζει «Το Δάσος ως Πηγή νερού και Ζωής», «το πάζλ της καφέ Αρκούδας» και «Οριγκάμι Αρκούδας, Λύκου και Δένδρου». Διαδραστική παιχνιώδης παρουσίαση, που έχει ως στόχο την ευαισθητοποίηση των παιδιών για τα ελληνικά δασικά οικοσυστήματα και το νερό που μας στέλνουν στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Μουσική:
* Η Συμφωνική Ορχήστρα του δήμου Θεσσαλονίκης πραγματοποιεί συναυλία στις 9 μ.μ. στην αίθουσα Τελετών του Α.Π.Θ. Τη συναυλία θα διευθύνει ο Αρχιμουσικός Χάρης Ηλιάδης. Σολίστες θα είναι δύο ταλαντούχοι βιολονίστες της πόλης μας ο Κων/νος Παυλάκος και ο Όμηρος Γιαβρούμης.

* Η Μαρία Θωΐδου, παρέα με τους μουσικούς: Θύμιο Ατζακά, Κώστα Ράπτη, Νίκο Παραουλάκη, Κυριάκο Ταπάκη και Λουκά Μεταξά, εμφανίζεται στις 10 μ.μ. στην Πριγκηπέσα.

* Για την «Όπερα και Οπερέτα στη Σμύρνη έως το 1922» θα μιλήσει η μουσικολόγος Αγγελική Σκανδάλη στις 20.30 στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μικρασία» (Μητρ.Καλλίδου 108, Καλαμαριά). Στην εκδήλωση θα συμμετέχει και η χορωδία της Ε.Σ.Μ.Β.Ε. υπό τη διεύθυνση του χοράρχη Γιάννη Κούκα σε μικρασιατικά τραγούδια. Στο ακορντεόν θα συνοδεύσει ο μουσικός Γιάννης Γιαννουπλάκης, ενώ θα παραστούν οι απόγονοι της οικογένειας Ζαχαρία Μέρτικα, του μοναδικού έλληνα θιασάρχη της Σμύρνης.

Κινηματογράφος:
* Ολοκληρώνονται σήμερα οι προβολές στον κινηματογράφο Ολύμπιον στο πλαίσιο του 11ου γαλλικού φεστιβάλ κινηματογράφου. Θα προβληθούν: στις 8.15 μ.μ. «Το καταφύγιο» και στις 10 μ.μ. το φιλμ «LOL» (Laughing Out Loud).

Εικαστικά:
* Με τα εγκαίνια της έκθεσης έξι νέων καλλιτεχνών,φοιτητών του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του ΑΠΘ, που θα πραγματοποιηθούν στις 21:00 ολοκληρώνεται ο κύκλος των εκδηλώσεων με τίτλο “BELLE ETAGE” του cafe - bar «Θερμαϊκός». Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 16 Μαΐου.

* Ανοικτές έως αύριο θα είναι οι πόρτες της έκθεσης «la mamart 2010» στην γκαλερί Ζήτα- Μι, στην οδό Προξένου Κορομηλά 1. Η 6η κατά σειρά έκθεση, γνωστή τα προηγούμενα χρόνια ως «la mamma», αποτελεί μία από τις τελευταίες εκδηλώσεις που φιλοξενεί η ιστορική γκαλερί, καθώς αναστέλλει τη λειτουργία της.

* Η ανατρεπτική συμμετοχή του εικαστικού Χρήστου Αλαβέρα στη φετινή «la mamart» δίνει νέο χαρακτήρα στην έκθεση. Σκηνές από το «Μικρό Πρίγκηπα» ζωντανεύουν στον καμβά, ως απομεινάρια της χαμένης παιδικότητας, που τόσο απεγνωσμένα αναζητούμε πια.

* Τα εγκαίνια των εκθέσεων "Εσωτερικός κόσμος-Χίος" του Στρατή Βογιατζή και "Μεταίχμιο" της Μαρίλης Παπαδοπούλου θα πραγματοποιηθούν στις 19.00 στα Λουτρά Παράδεισος, παρουσία των δημιουργών. Οι εκθέσεις εντάσσονται στο Κεντρικό Πρόγραμμα της PhotoBiennale 2010.

* Στο Κέντρο Πολιτισμού του δήμου Θεσσαλονίκης (Γρ.Λαμπράκη & Κλεάνθους, τηλ. 2310425531) εγκαινιάζεται στις 20.00 έκθεση του Χαράλαμπου Πολιτάκη. Τα έργα θα φιλοξενηθούν στον εκθεσιακό χώρο μέχρι τις 9 Μαίου. Η έκθεση εντάσσεται επίσης στην PhotoBiennale 2010 / 21η Διεθνής Φωτογραφική Συνάντηση.

* Εγκαινιάζεται στις 8.30 μ.μ., στο βιβλιοπωλείο του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης, η έκθεση «Ο Γιάννης Κεφαλληνός και οι μαθητές του στα αναγνωστικά (1932-1955)». Περιλαμβάνει ορισμένα από τα πιο λαμπρά δείγματα εικονογράφησης σχολικών βιβλίων.

Συνελεύσεις:
* Ο σύλλογος Οικογένειας και Φίλων ΚΕΘΕΑ-ΙΘΑΚΗ (περιοχή Θεσσαλονίκης καλεί τα μέλη του σε τακτική γενική συνέλευση σήμερα στις 6.30 μ.μ. στα γραφεία του συλλόγου (Συγγρού 4, 2ος ορ.). Σε περίπτωση μη ύπαρξης απαρτίας η γενική συνέλυεση θα πραγματοποιηθεί την επόμενη Τετάρτη 5 Μάιου την ίδια ώρα και στον ίδιο χώρο.

Θέατρο
* Μέχρι τις 2 Μαΐου θα παραμείνει στο θέατρο Αριστοτέλειο «Το θαύμα της Άνι Σάλιβαν», με την Πέγκυ Τρικαλιώτη στον ομώνυμο ρόλο. Η σημερινή παράσταση ξεκινά στις 7.15 μ.μ.