Ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις στο πλαίσιο της Φωτομπιενάλε φιλοξενούνται στη Θεσσαλονίκη και σας τις προτείνουμε, για σήμερα το βράδυ. Αν, πάλι, προτιμάτε κάτι άλλο, διαλέξτε:
Εκδηλώσεις:
* Στις 8.30 μ.μ. το βράδυ στο αμφιθέατρο του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης πραγματοποιείται συζήτηση με θέμα «Μετακινήσεις ζωγράφων από τα Βαλκάνια κατά τον 16ο και 17ο αιώνα». Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

* Στις 10.00 στην παιδική βιβλιοθήκη του Βαφοπουλείου Πνευματικού Κέντρου, η θεατρολόγος-σκηνογράφος Μαρία Καβαλιώτη θα παρουσιάσει κλασικούς μύθους που έχουν εμπνεύσει σπουδαία λογοτεχνικά και μουσικά έργα. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

* Στις 8.30 μ.μ. στην αίθουσα πολιτιστικών εκδηλώσεων του Βαφοπούλειου Πνευματικού Κέντρου, θα πραγματοποιηθεί ομιλία με θέμα: «Ο εγκέφαλος ως υπολογιστής». Για το θέμα θα μιλήσει ο καθηγητής Φυσιολογίας του ΑΠΘ Γεώργιος Ανωγειανάκις. Η εκδήλωση διοργανώνεται σε συνεργασία με το εργαστήριο Πειραματικής Φυσιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Α.Π.Θ. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

* Στις 11:00, στο Ε΄ ΚΑΠΗ Θεσσαλονίκης πραγματοποιεί εκδήλωση με θέμα : «Η πραγματικότητα του εθελοντισμού στο πλαίσιο των υπαρχόντων δομών κοινωνικής μέριμνας», από το Σώμα Εθελοντών του Δήμου Θεσσαλονίκης (Σ.Ε.Δ.Θ.). Η είσοδος είναι ελεύθερη.

* Στο πλαίσιο του Ανοιχτού Πανεπιστημίου του δήμου Θεσσαλονίκης πραγματοποιούνται οι εκδηλώσεις:
o Στις 17:30, στον κύκλο της Ιατρικής – Βιολογίας, στην αίθουσα διαλέξεων της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του Θεσσαλονίκης (Εθν. Αμύνης 27), ο ψυχολόγος – ψυχοθεραπευτής Μιχάλης Λιάντας θα μιλήσει για την «Αντιμετώπιση των προβλημάτων των παιδιών και των εφήβων».
o Στις 19.30, στον κύκλο της Θεολογίας, στην αίθουσα διαλέξεων του Κέντρου Ιστορίας του δήμου Θεσσαλονίκης (πλ. Ιπποδρομίου), ο λέκτορας του τμήματος Θεολογίας του ΑΠΘ Χαράλαμπος Ατματζίδης, θα δώσει διάλεξη για τις «σχέσεις μεταξύ των συζύγων στην προς Εφεσίους επιστολή και η φεμινιστική ερμηνευτική».
o Στις 19.30, στον κύκλο της Διοίκησης - Οικονομίας, στην αίθουσα διαλέξεων της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του δήμου Θεσσαλονίκης (Εθν. Αμύνης 27), ο λέκτορας του τμήματος Μάρκετιγκ και Διοίκησης Λειτουργιών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Παναγιώτης Πιπερόπουλος θα μιλήσει για τη «Διεθνοποίηση του Ανταγωνισμού: Οι Προκλήσεις για τις Ελληνικές Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις».

* Στις 11:00, στο Ε΄ ΚΑΠΗ Θεσσαλονίκης (Αλεξανδρείας 27) θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με θέμα: «Η πραγματικότητα του εθελοντισμού στο πλαίσιο των υπαρχόντων δομών κοινωνικής μέριμνας», από το Σώμα Εθελοντών του Δήμου Θεσσαλονίκης (Σ.Ε.Δ.Θ.). Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Βιβλίο:
* Στις 8 μ.μ. στο βιβλιοπωλείο Ιανός, στην Αριστοτέλους, ο πρόεδρος της περιβαλλοντικής οργάνωσης για την Προστασίας της άγριας ζωής «Εταιρεία Προστασίας Βάλια Κάλντας», Απόστολος Διανέλλος παρουσιάζει το βιβλίο του με τίτλο «ΒΑΛΙΑ ΚΑΛΝΤΑ. Διαδρομή ερμηνείας της φύσης».

* Ο συγγραφέας Νίκος Νυφούδης θα παρουσιάσει σε παιδιά του Δημοτικού το βιβλίο του «Ο κύριος Ευρωπαίος και η παρέα του». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 10 π.μ. στην Παιδική Βιβλιοθήκη της Ξηροκρήνης.


Εικαστικά:
* Στις 7.30 μ.μ. εγκαινιάζεται η έκθεση εργοθεραπείας στο Κέντρο Ιστορίας του δήμου Θεσσαλονίκης. Τα έργα θα φιλοξενηθούν στο χώρο μέχρι τις 5 Μαίου.

* Στην γκαλερί Tsatsis projects artforum μπορείτε να επισκεφτείτε την έκθεση ζωγραφικής της Ελένης Τζέκου και την έκθεση χαρακτικής της Ράνιας Φραγκουλίου. Τα έργα των δύο εικαστικών θα φιλοξενηθούν στον εκθεσιακό χώρο μέχρι τις 15 Μαίου.

* Στο πλαίσιο της Φωτομπιενάλε του Μουσείου Φωτογραφίας πολλές είναι οι εκθέσεις που φιλοξενούνται σε διάφορους χώρους της Θεσσαλονίκης αυτή την εβδομάδα. Στις 7.30 μ.μ. - 8 μ.μ. εγκαινιάζονται εκθέσεις στο Γαλλικό και στο Γερμανικό Ινστιτούτο, αλλά και στην γκαλερί «Καλφαγιάν».
Φωτομπιενάλε και στο «Μύλο». Σήμερα ανοίγουν για τους Θεσσαλονικείς οι εκθέσεις στις γκαλερί του χώρου-και στην αίθουσα τέχνης «Donopoulos»-, στο βαγόνι Orient Express, στο Βαγόνι Ταχυδρομείο κ.ά. Τα επίσημα εγκαίνια θα γίνουν την 1η Μαΐου.

* Στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης, στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, φιλοξενούνται οι φωτογραφίες της Λίζης Καλλιγά.

* Τρίτη εβδομάδα για τις «Μέρες Έκφρασης και Δημιουργίας» και η Μουσειοπαοδαγωγική Ομάδα του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης συμμετέχει, στις «Μέρες» με το πρόγραμμα «Περιβάλλον και Πολιτισμός»: Μεταλλικός Κόσμος». Με αφετηρία τα έργα των καλλιτεχνών, που αξιοποιούν το μέταλλο, τα παιδιά διερευνούν, στο πλαίσιο των εικαστικών εργαστηρίων, πως η ύλη του μετάλλου, κύριο χαρακτηριστικό του αστικού τοπίου και της σύγχρονης πραγματικότητας, μετουσιώνεται σε έργο τέχνης.

* Στις 9.30 π.μ. πραγματοποιείται ημερίδα με θέμα: «Άνθρωπος , Αειφορία, Περιβάλλον», στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Περιβαλλοντικής 2010 που διοργανώνει ο δήμος Νεάπολης. Στην αίθουσα τέχνης και στο φουαγιέ του δημοτικού θεάτρου Νεάπολης λειτουργούν οι εκθέσεις:
1. Φωτογραφίας με θέμα «Ένας άγνωστος θησαυρός» του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Αξιού Λουδία – Αλιάκμονα.
2. Με θέμα «Μετεμψύχωσις» του Α. Παπαγιάννη από ανακυκλωμένα υλικά με θέματα από τη φύση.
3. Με θέμα «Τα καράβια» του Σ. Αλεξάνδρου
4. Αφισών & κατασκευών των περιβαλλοντικών ομάδων των μαθητών.

Θέατρο:
* Ολοκληρώνονται σήμερα οι παραστάσεις για την Απόδραση από τη θεατρική ομάδα Άλογοι στο Αριστοτέλειο.

* Μέχρι την Κυριακή 2 Μαίου παρατείνονται οι παραστάσεις για το έργο του Άντονυ Σάφφερ «Σλουθ» που παρουσιάζουν ο Γιώργος Κιμούλης και ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης στο θέατρο Κολοσσαίο.

* Παράταση και για «Το Θαύμα της Άννυ Σάλιβαν» του Ουΐλλιαμ Γκίμπσον στο Αριστοτέλειο μέχρι την Κυριακή 2 Μαίου.

Γαλλικός κινηματογράφος:
* Συνεχίζονται οι προβολές στον κινηματογράφο Ολύμπιον στο πλαίσιο του γαλλικού φεστιβάλ κινηματογράφου Στις 8.15 μ.μ θα προβληθούν η ταινία «Στον κόσμο της Κοκό Σανέλ» και στις δέκα και τέταρτο «Σχέδιο εξόντωσης».

Μουσική
* Στο καφωδείο Ελληνικό ο Γιάννης Μήτσης παρουσιάζει με ένα (τρίο) τραγούδια από τα Ξύλινα Σπαθιά και τραγούδια από την προσωπική του δισκογραφία. Στο πρόγραμμα ακούγονται και διασκευές από τρύπες, Χατζιδάκι, Μπάτη, Κραουνάκη, Σιδηρόπουλο, Μάλαμα!