Μια διαφορετική εκδήλωση έχουμε να προτείνουμε για σήμερα, μέσα σε όλες τις υπόλοιπες (θεατρικές παραστάσεις και εικαστικα) που γίνονται σήμερα, Τετάρτη 14 Απριλίου 2010, στη Θεσσαλονίκη. Εντοπίστε την:
Μουσική:
* Στις 9 μ.μ. στην αίθουσα τελετών του ΑΠΘ θα πραγματοποιηθεί συναυλία της συμφωνικής ορχήστρας του δήμου Θεσσαλονίκης, με διευθυντή ορχήστρας τον Ιωακείμ Μπαλτσαβιά και σολίστ στο κλαρινέτο τον Μένιο Χαλκιά. Στη συναυλία θα παρουσιαστεί σε Α΄ παγκόσμια εκτέλεση το έργο «Ηχώς» του Νεκτάριου Καρατζή.

* «Θέατρο έξω από το θέατρο… καιρός ήταν» είναι η μουσικοθεατρική παράσταση που παρουσιάζεται απόψε στο Καφωδείο Ελληνικό, πίσω από το δημαρχείο. Μια διαδραστική παράσταση, ένα ταξίδι στο μαγικό κόσμο του θεάτρου με τη Βαρβάρα Δουμανίδου και τη Μαρία Ράπτη στη σκηνή και την Πηνελόπη Καζανά στο πιάνο.

Εικαστικά:
* Κοσμήματα εμπνευσμένα από βιβλία θα φιλοξενηθούν στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ μέχρι τις 31 Απριλίου. Τα εγκαίνια της έκθεσης χειροποίητου κοσμήματος θα πραγματοποιηθούν στις 7 μ.μ.

*Στο Τελλόγλειο φιλοξενείται μέχρι τις 30 Μαΐου το έργο του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου «H Στέψη της Παναγίας», και μέχρι τις 2 Μαΐου οι εκθέσεις «Αρχαίο Δράμα και Όπερα», «Τα Παναθήναια της παγκοσμίου γλυπτικής. Η ιστορία μιας έκθεσης 1965» και «Υπαιθρισμός. Απόηχοι του Ιμπρεσιονισμού στην ελληνική ζωγραφική των αρχών του 20ού αιώνα».

* Εγκαινιάζεται σήμερα η έκθεση με τίτλο "Υφές" στην γκαλερί “Ρωμανού 7” στη Θεσσαλονίκη. Παρουσιάζεται η δουλειά τριών γυναικών καλλιτεχνών, της Μαρίας Πασχαλίδου, της Αννας Σπάρταλη, και της Εφης Τερζίδου.

Εκδηλώσεις:
* «Τιμή στην Ελληνίδα της διασποράς» είναι η εκδήλωση που πραγματοποιείται στις 8 μ.μ. στο ξενοδοχείο Porto Palace. Διακεκριμένες Ελληνίδες από την ομογένεια θα βραβευτούν από τον νομάρχη Θεσσαλονίκης Π. Ψωμιάδη για την προσφορά τους στον οικουμενικό ελληνισμό.

* Η κοσμητεία της Πολυτεχνικής σχολής ΑΠΘ διοργανώνει εκδήλωση για την παρουσίαση της Πύλης Ερευνητικών Δραστηριοτήτων της. Η εκδήλωση πραγματοποιείται στις 5 μ.μ. στο αμφιθέατρο «Αλέξανδρος Τσιούμης» της Πολυτεχνικής σχολής ΑΠΘ.

* Σε επίτιμο καθηγητή της Ιατρικής σχολής του ΑΠΘ θα αναγορευτείο καθηγητής Ακτινολογίας και Παιδιατρικής και διευθυντής του τμήματος Πυρηνικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Miami Γεώργιος Σφακιανάκης. Η τελετή θα πραγματοποιηθεί στις 7.30 μ.μ. στην αίθουσα Τελετών της παλαιάς Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ.

* Blogs και δημοσιογραφία είναι το θέμα της πρώτης δημοσκόπησης, που παρουσιάζεται στις 12:30 μ.μ στην αίθουσα Παύλος Ζάννας του Ολύμπιον, στην Αριστοτέλους. Διοργανωτές η εταιρεία δημοσκοπήσεων Interview και ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βορείου Ελλάδος.

*Εκδήλωση δημόσιου διαλόγου οργανώνει για τις 7 μ.μ. η Κίνηση Πολιτών στην αίθουσα της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας Θράκης (Στρατηγού Καλλαρη 5).

* Στο πλαίσιο του θεσμού της εθελοντικής αιμοδοσίας το Θεαγένειο νοσοκομείο πραγματοποιεί αιμοληψία από τις 9.30 π.μ. –13.00 μ.μ. στο εργοστάσιο Αφοι Χαϊτογλου- Μακεδονικός Χαλβάς στην περιοχή της Σίνδου.

Ομιλίες:
* Στις 8.30 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων του Βαφοπούλειου Πνευματικού Κέντρου θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με θέμα: «Γεώργιος Παπανικολάου: ο μεγάλος Έλληνας ερευνητής και σωτήρας της ανθρωπότητας».

* «Ακούγοντας την επιθυμία» είναι το θέμα της ομιλίας του Michel Lobrot που θα πραγματοποιηθεί στις 6 μ.μ. στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης.

* Η επιτροπή της Παιδικής Δανειστικής Βιβλιοθήκης της ομάδας Συνεργασίας του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού Θεσσαλονίκης διοργανώνει εκδήλωση στις 7 μ.μ. στο αμφιθέατρο της Θεολογικής σχολής του ΑΠΘ. Για τις «Καππαδοκίας Τύχαι» θα μιλήσει ο καθηγητής της Ιστορίας του Νέου Ελληνισμού στο ΑΠΘ Αθ. Καραθανάσης.

*Για την «ψυχολογία και ψευδο-επιστήμες: αστρολογία, βιορυθμοί, πυροβασία, κρυστάλλινες σφαίρες και αστικοί μύθοι» θα μιλήσει ο διευθυντής του τμήματος Ψυχολογίας του City College δρ. Άγ Ροδαφηνός.

* Το Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας – Θράκης στο πλαίσιο της περιοδικής έκθεσης «Άνθρωποι και Αντικείμενα: Σχέσεις Ζωής» οργανώνει Κύκλο Ομιλιών με ομιλητές από το χώρο της επιστήμης και της λογοτεχνίας. Στις 8 μ.μ. θα μιλήσει ο καθηγητής Φιλοσοφίας Χρήστος Γιανναράς. Θέμα της ομιλίας «Άνθρωποι και Αντικείμενα: Σχέση και Χρήση».