Την άμεση και έντονη αντίδραση περιβαλλοντικών ομάδων της Θεσσαλονίκης προκάλεσε η απόφαση της Πρωτοβάθμιας Δασικής Επιτροπής του νομού, να άρει την αναδάσωση σε ιδιωτική έκταση στο περιαστικό δάσος Σέιχ Σου.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν οι φυσιολατρικές ομάδες αναφέρουν: "Τη δημιουργία προυποθέσεων για τη κατασκευή μιας καινούριας πόλης μέσα στη συμπαγή δασική έκταση του Σειχ Σου θα επιφέρει η απόφασης της Πρωτοβάθμιας Δασικής Επιτροπής νομού Θεσσαλονίκης, η οποία διατάσσει την άρση της αναδάσωσης σε ιδιωτική έκταση του περιαστικού δάσους της Θεσσαλονίκης, το οποίο αποτεφρώθηκε στη καταστροφική πυρκαγιά του 1997".
"Η απόφαση", εξηγείται στην ανακοίνωση, "στηρίχθηκε σε βεβαίωση του δασαρχείου, που εκδόθηκε πριν από 25 χρόνια (1984) και αγνόησε 15 αποφάσεις του ΣτΕ, που απαγορεύουν την άρση της αναδάσωσης σε όλη την έκταση των 30.000 στρεμμάτων του Σειχ Σου".
Οι οικολογικές ομάδες της πόλης εκφράζουν το φόβο πως "έτσι ανοίγουν το δρόμο για την οικοπεδοποίηση 15.000 στρεμμάτων δάσους, που έχουν ήδη δηλωθεί στο κτηματολόγιο και διεκδικούνται από ιδιώτες. Η ολέθρια για το μέλλον του δάσους απόφαση έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά επεμβάσεων που επιχειρούνται μέσα στο περιαστικό δάσος της πόλης μας", επισημαίνουν, "όπως διαπλατύνσεις και ασφαλτόστρωση δασικών δρόμων, τοποθετήσεις οχετών που αποξηραίνουν υγροτόπους, και σχεδιασμοί για διέλευση μέσα από αυτό της εξωτερικής περιφερειακής".
Οι περιβαλλοντικες οργανωσεις της πόλης απευθύνουν έκκληση στην υπουργό Περιβάλλοντος να προασπίσει την ακεραιότητα του Σειχ Σου, που αποτελεί το μοναδικό πνεύμονα πρασίνου της Θεσσαλονίκης, κηρύσσοντας αυτό απολύτου προστασίας,όπως σχεδιάζεται να γίνει στη περίπτωση του Υμηττού.
Επιπλέον ζητούν από την γενική γραμματέα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας να ασκήσει τα υπό του νόμου και εντός των αρμοδιοτήτων της ένδικα μέσα κατά της απόφασης της Πρωτοβάθμιας Δασικής Επιτροπής.
"Στους χαλεπούς καιρούς της κλιματικής αλλαγής", αναφέρουν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις της Θεσσαλονίκης, "είναι εγκληματική για το φυσικό περιβάλλον και τη ποιότητα ζωής η υποβάθμιση και η συρρίκνωση όσων δασικών εκτάσεων έχουν επιβιώσει των πυρκαγιών και της οικοπεδοποίησης".