Στον πολυβραβευμένο για τα ντοκιμαντέρ του δημοσιογράφο Γιώργο Αυγερόπουλο και τον σκηνοθέτη Γιάννη Καρυπίδη που συνυπογράφουν τη σκηνοθεσία της ταινίας "Γάζα ερχόμαστε", απονεμήθηκε το βραβείο κοινού του 12ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Θεσσαλονίκης.
Η ταινία αφορά το ριψοκίνδυνο ταξίδι 44 ακτιβιστών απ΄ όλο τον κόσμο από την Κύπρο στη Γάζα το καλοκαίρι του 2008 σπάζοντας μετά από 41 χρόνια τον ναυτικό αποκλεισμό.
Το βραβείο κοινού για την ξένη παραγωγή (συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 4.000 ευρώ ) απονεμήθηκε στην ταινία "Με τα μάτια ορθάνοιχτα - εξερευνώντας τη σημερινή Νότια Αμερική" του Ουρουγουανού Γκονσάλο Αριχόν .
Τα βραβεία κοινού για τις ταινίες (κάτω των 45 λεπτών) έλαβαν οι ταινίες : "Ενεργό μέλος/ Active Member" σε σκηνοθεσία Λευτέρη Φυλακτού (για ελληνική ταινία που συνοδεύεται από το χρηματικό έπαθλο των 4.000 ευρώ) και "Οδυσσέας" (Αρμενία - Ελλάδα) σε σκηνοθεσία Βαχάν Καραπετιάν (συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 2.000 ευρώ).
Τα βραβεία της κριτικής επιτροπής FIPRESCI που απαρτίζονταν φέτος από τους : Pamela Bienzobas - Πρόεδρος (Χιλή), Anne Brunswic (Γαλλία), Seray Genc (Τουρκία) και Βένια Βέργου (Ελλάδα) απονεμήθηκαν στις ταινίες : "Ταξιδιάρα ψυχή" σε σκηνοθεσία Αγγελικής Αριστομενοπούλου και "Κυνηγώντας ελέφαντες" (Ισπανία) σε σκηνοθεσία Αλμπέρτο Άρσε και Μοχάμαντ Ρουτζάιλα.
Το βραβείο τηλεοπτικής προβολής της ΕΡΤ3 σε ντοκιμαντέρ της ενότητας "Ο πλανήτης σε κίνδυνο" απονεμήθηκε στην ταινία " Ωκεανοί από πλαστικό" της γαλλίδας Σαντρίν Φεϊντέλ . To βραβείο έχει χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ και η βραβευμένη ταινία θα προβληθεί μια φορά από την ΕΡΤ3.
Το Βραβείο "Doc on Air" της ΕΡΤ απονεμήθηκε στο project " Life in a city full of errors" της Μυρτώς Παπαδογεώργου.
Το βραβείο της Διεθνούς Αμνηστίας απονεμήθηκε στην ταινία "Καταγγελία" (συμπαραγωγή Γαλλίας -Κίνας ) σε σκηνοθεσία Ζάο Λιανγκ , ενώ η φετινή Κριτική Επιτροπή για το βραβείο της WWF, που απονέμεται σε ταινία με θέμα το περιβάλλον και την αμφίδρομη σχέση του ανθρώπου με τη φύση, απένειμε το βραβείο της WWF στην ταινία "Οι τελευταίες μέρες του Σισμαρέφ" σε σκηνοθεσία του Ολλανδού Γιάν Λάουτερ.