Την ίδρυση Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείο επανέφερε ο Ευρωβουλευτής της ΝΔ Καθηγητής κ. Γιώργος Παπαστάμκος ως διέξοδο των κρατών-μελών από την οικονομική κρίση. Σε παρέμβασή του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ανέφερε ότι στο βαθμό που εντοπίζονται κερδοσκοπικά παιχνίδια εις βάρος του ευρώ απαιτείται συντονισμένη παρέμβαση για τη θωράκιση του κοινού νομίσματος.
Σύμφωνα με τον Έλληνα Ευρωβουλευτή, η βαθύτατη δημοσιονομική κρίση στην Ελλάδα, αλλά και η δημοσιονομική ανισορροπία σε άλλα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ, έφεραν στην επιφάνεια την ανάγκη συγκρότησης μίας πολιτικά κατευθυνόμενης ευρωπαϊκής οικονομικής διακυβέρνησης.
Ο κ. Παπαστάμκος επανήλθε στην πρόταση που είχε υποβάλει με άσκηση κοινοβουλευτικού ελέγχου την 17η Φεβρουαρίου 2010 έναντι της Κομισιόν για την "καθίδρυση ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου, του οποίου ο εξοπλισμός με πόρους και οι παρεμβατικές του δυνατότητες θα καλύπτουν δομικά ελλείμματα της ΟΝΕ".
Κατά την παρέμβασή του στην Ολομέλεια του ΕΚ, ο κ. Παπαστάμκος εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι ο Επίτροπος κ. Ρεν με δηλώσεις του εμφανίζεται να κινείται προς την κατεύθυνση αυτή.