"Σοβαρές ευθύνες" και "αδιαφορία της κυβέρνησης" να διερευνήσει τη δυνατότητα ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων για τη σιδηροδρομική μεταφορά οχημάτων στα Τέμπη, καταλογίζουν οι Οικολόγοι Πράσινοι. Όπως υποστηρίζουν, αυτό προκύπτει από τη γραπτή απάντηση της Κομισιόν σε ερώτηση του ευρωβουλευτή τους, Μ. Τρεμόπουλου.
"Η γραπτή απάντηση του αντιπροέδρου της Κομισιόν και Επιτρόπου Μεταφορών Siim Kallas, επιβεβαιώνει ρητά ότι η συγκεκριμένη υποδομή είναι επιλέξιμη για ευρωπαϊκή χρηματοδότηση", υποστηρίζουν σε ανακοίνωσή τους.
Η πρόταση για σιδηροδρομική μεταφορά οχημάτων όσο διαρκεί η διακοπή της κυκλοφορίας στα Τέμπη, είχε κατατεθεί από τους Οικολόγους Πράσινους στα τέλη του περασμένου Δεκεμβρίου. Η κυβέρνηση είχε τότε δεσμευθεί να το διερευνήσει, από τότε όμως τίποτα δεν να έχει προχωρήσει. Σε κανονικές συνθήκες, η σιδηροδρομική παράκαμψη θα λειτουργούσε ήδη, ανακουφίζοντας τις περιοχές που επιβαρύνονται από τον έκτακτο κυκλοφοριακό φόρτο. Καμιά επίσημη εξήγηση δεν έχει δοθεί για τη ματαίωση μιας τόσο σημαντικής παρέμβασης.
«Οι ευθύνες της κυβέρνησης και του Υπουργού Υποδομών, είναι σοβαρότατες», υποστήριξε ο Μιχάλης Τρεμόπουλος. «Τρεις μήνες μετά την κατολίσθηση, δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα για τις σιδηροδρομικές λύσεις που ο κ. Ρέππας είχε δηλώσει ότι αποδέχεται. Η απάντηση του Ευρωπαίου Επιτρόπου επιβεβαιώνει ότι στα Τέμπη δε χάνονται μόνο ατέλειωτες ώρες ταλαιπωρίας των οδηγών και απίστευτες ποσότητες επιπλέον καυσίμων, αλλά και ζεστό ευρωπαϊκό χρήμα που η χώρα έχει απόλυτη ανάγκη. Σταθήκαμε τυχεροί που ο ήπιος φετινός χειμώνας δεν έφερε αποκλεισμούς δρόμων, η κυβέρνηση όμως οφείλει να σκεφθεί τόσο τους οδηγούς όσο και τους κατοίκους των περιοχών που επιβαρύνονται», κατέληξε.