Πέρασαν στην αντεπίθεση οι νοσοκομειακοί γιατροί μετά τη χθεσινή συνέντευξη τύπου της υπουργού Υγείας, Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου. Διαφωνούν κάθετα με όσα ανέφερε η υπουργός στην συνέντευξη και παραθέτουν τη δική τους άποψη για όσα γίνονται στα νοσοκομεία.
Όπως υποστηρίζουν:
1.- Τα κονδύλια για εξόφληση εφημεριών Δεκεμβρίου 2009 στα περισσότερα Νοσοκομεία βρίσκονται κάτω από τα βεβαιωμένα δεδουλευμένα ποσά και θα πρέπει να γίνουν περικοπές προκειμένου να ενταλματοποιηθούν και να πληρωθούν οι γιατροί.
2.- Εφημερίες των υπολοίπων μηνών του 2009 που έχουν μείνει απλήρωτες θα υποστούν αρκετή ταλαιπωρία μέχρι να αποπληρωθούν, πράγμα που ασφαλώς δεν πρόκειται να συμβεί το Πάσχα, όπως ανακριβώς ισχυρίζεται το ΥΥ&ΚΑ. Το πιθανότερο είναι να καταβληθούν γύρω στο Δεκαπενταύγουστο.
3.- Οι εφημερίες Ιανουαρίου 2010 και εφεξής είναι αδύνατο να καταβληθούν εάν δεν υπάρξει επιχορήγηση 100 εκατ. ευρώ. Αυτό οφείλεται στον λόγο, τον οποίο γνωρίζει καλά η ηγεσία του ΥΥ&ΚΑ: το 1/12 που αντιστοιχεί σε κάθε μήνα είναι μειωμένο 16% σε σχέση με τα περσινά κονδύλια και 20% σε σχέση με τις δεδουλευμένες εφημερίες.
Σχετικά με τις προκηρύξεις των 915 θέσεων γιατρών στα Νοσοκομεία, επισημαίνουν ότι η κλαδική συμφωνία προέβλεπε το διορισμό 2000 γιατρών το αργότερο μέχρι την 1η Ιουλίου 2009. Ως σήμερα, όμως, παρά τις διαβεβαιώσεις του πρώην υπουργού Δ. Αβραμόπουλου και της νυν υπουργού Μ. Ξενογιανακοπούλου, καμία θέση δεν έχει καλυφθεί. Οι νοσοκομειακοί γιατροί υποστηρίζουν ότι "η σημερινή ηγεσία του ΥΥ&ΚΑ πάγωσε δύο φορές τη διαδικασία κρίσεων σε προκηρυγμένες θέσεις, με αποτέλεσμα να στοιβάζονται και να μουχλιάζουν στα Νοσοκομεία χιλιάδες φάκελοι χωρίς να προχωρά καμιά διαδικασία κατάληψης θέσεων. Συνεπώς το να προκηρύσσει η Υπουργός 915 θέσεις μας αφήνει αδιάφορους, εφόσον μέχρι στιγμής η προκήρυξη συνιστά παρελκυστική διαδικασία χωρίς αντίκρισμα στη λειτουργία των Νοσοκομείων".