Μια σειρά από προτάσεις για να πάτε, να δειτε, να διασκεδάσετε, στη Θεσσαλονίκη, σήμερα Παρασκευή 19 Μαρτίου 2010. Από ημερίδα για το νερό, συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας με Τσαϊκόφσκι και Κουμεντάκη, ως τουρνουά μπόουλινγκ για άτομα με αναπηρίες. Διαλέξτε:
Εκδηλώσεις:
* Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του Νερού, o Τομέας Υδραυλικής και Τεχνικής Περιβάλλοντος του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Α.Π.Θ., διοργανώνει ημερίδα, αύριο στις 10:00 π.μ. Θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα διαλέξεων του Τομέα στην Πολυτεχνική σχολή του Α.Π.Θ.

* Την πρώτη Συμφωνία του Τσαϊκόφσκι, το «Ταξίδι στη νύχτα», του Γιώργου Κουμεντάκη, και το Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα σε λα ελάσσονα - Έργο 16, του Edvard Grieg, θα παρουσιάσει, στις 9 μ.μ., στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης. Με το σχήμα θα συμπράξει στο τελευταίο κομμάτι η πιανίστα Αλεξία Μουζά.

* Το 3ο τουρνουά μπόουλινγκ ατόμων με ειδικές ανάγκες διοργανώνει σήμερα στις 10.30 π.μ. η Εταιρεία Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Αποκατάστασης στο εμπορικό κέντρο «CITY GATE» στην οδό Γιαννιτσών. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

* Ολοκληρώνονται την Κυριακή των Βαΐων 28 Μαρτίου οι παραστάσεις της παραγωγής «Από μακριά». Το έργο του Θοδωρή Αθερίδη σκηνοθετεί ο ίδιος ο συγγραφέας που πρωταγωνιστεί σ’ αυτό, μαζί με τους Σμαράγδα Καρύδη, Γιώργο Καπουτζίδη, Βίκη Βολιώτη και άλλους ηθοποιούς.
* Τιμητική εκδήλωση για την απονομή του αριστείου «Δημήτρης Καρέλλης» οργανώνει το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, σήμερα, στις 8.45 μ.μ., στο Βασιλικό Θέατρο. Το αριστείο θα απονείμει η υφυπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Θεοδώρα Τζάκρη στην απόφοιτο της Δραματικής Σχολής ΚΘΒΕ Αντιγόνη Φρυδά.

* Στο βιβλιοπωλείο Ιανός στην Αριστοτέλους 7 στη 1 μ.μ. θα γίνει η παρουσίαση του βιβλίου του Παύλου Θ. Κάγιου που έχει τον τίτλο «Και με κλειστά μάτια θα βλέπω».

Μουσικές της Μεσογείου, τραγούδια της Ντούλτσε Πόντες, των Pink Martini, της Γιασμίν Λεβί, του Χατζιδάκι, του Νίκ Κέιβ, του Σωκράτη Μάλαμα και της Λένας Πλάτωνος περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, η συναυλία της Γεωργίας Βεληβασάκη αύριο στις 10.30 μ.μ., στο «Σαράι».
* «Κοιμήσου σωστά, ζήσε ξανά» είναι το μήνυμα της εκδήλωσης που διοργανώνει το σωματείο ασθενών με διαταραχές ύπνου «Η ΠΑΣΙΘΕΗ» και η Μονάδα Ύπνου του Γ.Ν. «Άγιος Παύλος», με την ευκαιρία της παγκόσμιας ημέρας για τον ύπνο. Η εκδήλωση πραγματοποιείται στις 11 π.μ. την Κυριακή 21 Μαρτίου στο ξενοδοχείο Mediterranean.

* Στις οκτώμισι στην αίθουσα Πολιτιστικών Εκδηλώσεων του Βαφοπούλειου Πνευματικού Κέντρου, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση στη Μνήμη του Νίκου Γαβριήλ Πεντζίκη.

* Για την «ιδεογραμματική περιπλάνηση στη ζωγραφική του Ν. Γ. Πεντζίκη» θα μιλήσει η ιστορικός τέχνης, Έλλη Κοκκίνη Καπλάνη.

* Για «Το εικαστικό του έργο και η κοσμοθεωρία του από τον πεζό λόγο στη ζωγραφική δημιουργία» θα μιλήσει ο πεζογράφος – κριτικός Περικλής Σφυρίδης. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.
* Οι δράσεις του Espacio Dos με θέμα το Ρευστό Σώμα συνεχίζονται σε δύο χώρους της Θεσσαλονίκης, στο Studio Κοιτώνες του πρώην Στρατοπέδου Κόδρα και στο contACT - Art Club. Τις επόμενες μέρες στο πλαίσιο του φεστιβάλ τεχνών, πρόκειται να παρουσιαστεί ένα project στο χώρο του contact, και να πραγματοποιηθούν 2 project και 2 σεμινάρια στο Studio Κοιτώνες του πρώην στρατοπέδου Κόδρα.

* Στις οκτώ το βράδυ, στον ΙΑΝΟ στην Αριστοτέλους ο IANOS και οι Λέσχες Ανάγνωσης του, γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης που είναι η 21η και προσκαλούν τα μέλη τους να διαβάσουν το αγαπημένο τους ποίημα.

* Σήμερα, το Σάββατο και την Κυριακή θα διεξαχθεί στο αμφιθέατρο του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, το Παιδικό Πασχαλινό Bazaart των παιδιών που συμμετέχουν στα μουσειοπαιδαγωγικά εργαστήρια «Παίζω Μαθαίνω-Δημιουργώ».

* «Θεσσαλονίκη-Πατρίδα χωρίς σύνορα» είναι ο τίτλος του βιβλίου του Φαίδωνα Γιαγκιόζη που θα παρουσιαστεί στις 7.μ.μ στον πολυχώρο Μαλλιάρης –Παιδεία «Ανατόλια».

* H Sal.a.t.a., η μουσική μπάντα Variete, που συνδυάζει θέαμα, μουσική, τραγούδι, χορό, ακροβατικά και πολύ γέλιο, όπως κάθε Παρασκευή έτσι και απόψε συνεχίζει τις παραστάσεις της στο χώρο New York στη Θεσσαλονίκη.

* Μουσικές της Μεσογείου, τραγούδια της Ντούλτσε Πόντες, των Pink Martini, της Γιασμίν Λεβί, του Χατζιδάκι, του Νίκ Κέιβ, του Σωκράτη Μάλαμα και της Λένας Πλάτωνος περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, η συναυλία της Γεωργίας Βεληβασάκη στις 10.30 μ.μ., στη μουσική σκηνή στο «Σαράι».
* Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου, οι Παιδικές Βιβλιοθήκες του δήμου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Σύνδεσμο Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας διοργανώνουν και φέτος δεκαήμερο εκδηλώσεων. Οι εκδηλώσεις θα διαρκέσουν μέχρι τις 28 Μαρτίου. Στις παιδική βιβλιοθήκη Ξηροκρήνης θα πραγματοποιηθεί λογοτεχνική εκδήλωση με τον συγγραφέα Βαγγέλη Τασιόπουλο.

Δρώμενο:
* Στις 7 μ.μ. πραγματοποιείται στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ μια εικαστική και θεατρική δράση με τίτλο «Η Σκάλα που Μιλάει». Το δρώμενο πραγματοποιείται στο πλαίσιο της έκθεσης «Αρχαίο Δράμα και Όπερα», από το τμήμα Αρχιτεκτόνων της Πολυτεχνικής Σχολής του Α.Π.Θ. και το τμήμα Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. σε συνεργασία με την Κοσμητεία της Πολυτεχνικής Σχολής του Α.Π.Θ. και το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών.

Ανακοινώσεις:
Συνεχίζεται ο διαγωνισμός παραμυθιού και ιστοριών όπως ανακοινώθηκε από τη Διεύθυνση Εκπαίδευσης του δήμου Θεσσαλονίκης. Ο διαγωνισμός δίνει την ευκαιρία στους μαθητές των δημοτικών σχολείων του δήμου (από Α΄ έως Στ΄ τάξη), να δοκιμάσουν το ταλέντο τους στο γράψιμο, γράφοντας το δικό τους παραμύθι. Ο φετινός διαγωνισμός έχει ήδη ξεκινήσει και θα ολοκληρωθεί τον Μάιο του 2010, με τη γιορτή βράβευσης των καλύτερων παραμυθιών και την απονομή των εννέα πανελλήνιων βραβείων και ενός πανελληνίου βραβείου εικονογράφησης. Πληροφορίες στο τηλ. 2310-841263, 2310-840295 και 2310-841929.