«Φοβάμαι ότι πολλές φορές η προσπάθεια αποτροπής μιας επένδυσης, με το επιχείρημα ότι θα είναι βλαπτική για το περιβάλλον, γίνεται σπορ. Ένα σπορ που προέρχεται από συγκεκριμένη ομάδα ανθρώπων, που θεωρούν τους εαυτούς τους διανοούμενους και από συγκεκριμένο πολιτικό χώρο». .Με αυτά τα λόγια αντέδρασε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης όταν, χθες, ρωτήθηκε από δημοσιογράφους στην Καβάλα για την περίπτωση να δημιουργηθούν εκεί δεξαμενές αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου.
Ο κ. Πάγκαλος πρόσθεσε ότι «η σημερινή κυβέρνηση και ειδικότερα η κυρία Μπιρμπίλη, η οποία είναι μία πολύ αξιόλογη υπουργός, στοχεύουν στη χρήση των λεγόμενων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Είναι ένα θέμα που ορθώς πρέπει να τεθεί και να εξεταστεί. Πρέπει να υπάρξει κάποια περίσκεψη. Δεν μπορείς να απορρίπτεις τα πάντα και να μην προτείνεις τίποτα».
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο προσφυγής στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο! «Προσωπικά, ταυτίζομαι πλήρως με την πολιτική της κυβέρνησης. Θεωρώ ότι είναι απαραίτητα και ότι, όλοι μαζί, πρέπει αποφασιστικά να τα εφαρμόσουμε. Είμαι υπέρ του κυρίου Παπακωνσταντίνου, με μεγάλο φανατισμό», είπε. Και πρόσθεσε:
«Σήμερα, καμία χώρα του κόσμου δεν μπορεί να πτωχεύσει. Για τον πολύ απλό λόγο, διότι πολλές χώρες είναι μέλη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και όσες δεν είναι, μπορούν να απευθυνθούν σ’ αυτό. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σου δίνει τη δυνατότητα να ξεπεράσεις την ταμειακή δυσκολία που αντιμετωπίζεις, αλλά από κει και πέρα, μπορεί να παρέμβει άμεσα στην οικονομία της χώρας που ζήτησε τη βοήθειά του. Αν, όμως, συνεχίσουμε να δανειζόμαστε με τόσο μεγάλα επιτόκια, θα επιβαρύνουμε ακόμα περισσότερο την κατάσταση της υπερχρέωσης στην οποία βρισκόμαστε. Κι αυτό, θα πρέπει να το έχουμε πάντοτε στο μυαλό μας».
Ο κ. Πάγκαλος απέδωσε στη βαθιά εσωτερική κρίση της Τουρκίας την επιθετικότητα της Άγκυρας κι όταν ρωτήθηκε για το ρόλο του τουρκικού προξενείου στην Κομοτηνή, απάντησε:
«Το τουρκικό Προξενείο παγίως και πολλά χρόνια τώρα, ασκεί μία πολιτική παρέμβασης, ανεπίτρεπτης, στα πολιτικά πράγματα που αφορούν τη μειονότητα. Αυτός δεν είναι ο ορθός ρόλος ενός Προξενείου, σε μία χώρα της Ευρώπης γειτονική, που διατείνεται πως είναι φιλική προς την Ελλάδα. Το να κλείσει, ή όχι, το τουρκικό Προξενείο στην Κομοτηνή είναι μία απόφαση. Η οποία μπορεί και να μη παρθεί. Τίποτα, ωστόσο, δεν λέει, ότι το Προξενείο είναι αιώνιο, αλλά τίποτα δεν μας αναγκάζει να το κάνουμε τώρα, κατά την άποψή μου. Όμως, πρέπει να γνωρίζουμε, ότι αντίστοιχα η Τουρκία θα κλείσει ένα ελληνικό Προξενείο. Και στην Τουρκία υπάρχουν δύο Προξενεία, εκτός από την Άγκυρα. Ένα στην Κωνσταντινούπολη και ένα στη Σμύρνη. Καλό είναι, οι Τούρκοι πρόξενοι να ξέρουν και θεωρώ ότι το ξέρουν, ότι κανένα Προξενείο δεν είναι αιώνιο. Γι’ αυτό, θα πρέπει να είναι προσεκτικοί και να μη ξεπερνούν τα όρια, που η καλώς εννοούμενη αντίληψη για τις διπλωματικές σχέσεις, βάζει στη δραστηριότητά τους».