Σε κακόγουστο σίριαλ πάει να εξελιχθεί το θέμα με τα έργα της Θεσσαλονίκης. Μετά την αναφορά του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σαμαρά, ήρθε η απάντηση από τον αρμόδιο υφυπουργό Υποδομών, Γιάννη Μαγκριώτη. Ακολούθησε νέα απάντηση, από τον αρμόδιο τομεάρχη της Νέας Δημοκρατίας, Μ. Χαλκίδη. Αργά σήμερα το βράδυ, εξέδωσε νέα ανακοίνωση ο κ. Μαγκριώτης.
Επειδή το πράγμα επαναλαμβάνεται σε σημείο που να γίνει φάρσα, ως Θεσσαλονικείς γνωρίζουμε πολύ καλά και ποιοι ήταν οι υπουργοί που υπόσχονταν επί χρόνια ότι θα δούμε συνεργεία του μετρό στους δρόμους και ποιοι το ξεκίνησαν και ποιοι το καθυστέρησαν και ποιοι το καθυστερούν. Γνωρίζουμε, επίσης, πολύ καλά πότε στρώθηκε με αντιολισθητική άσφαλτο ο δρόμος προς τη Σιθωνία της Χαλκιδικής, πότε διαπλατύνθηκε και ως πιο σημείο ο δρόμος προς τους Νέους Επιβάτες, πότε άρχισε -ξανά-μανά- διαβούλευση για την εξωτερική περιφερειακή, ποιοι διαμαρτύρονταν για την κατασκευή της υπάρχουσας περιφερειακής, ποιοι βγήκαν στους δρόμους κατά της υποθαλάσσιας, ποιοι επέμεναν στη δημιουργία της, ποιοι άργησαν να ξεκινήσουν τα έργα, ποιοι ξέχασαν το ΕΣΠΑ και ποιοι το κρατάνε, ακόμη, στα συρτάρια τους.
Ξέρουμε, επίσης, ποιοι υποβάθμισαν τον Οργανισμό Ρυθμιστικού και ποιοι αδιαφορούν στο να τον στελεχώσουν. Ποιοι νομοθετούσαν και μετά ξεχνούσαν τους νόμους, ποιοι υπόσχονταν νόμους χωρίς τροπολογίες για να (ν)τροπολογήσουν αμέσως μετά.
Τα θυμόμαστε όλα.
Για την ιστορία, ολόκληρη η απάντηση Μαγκριώτη στον Χαλκίδη. Ας ελπίσουμε ότι ο τελευταίος θα δείξει αυτοσυγκράτηση:
"Χαίρομαι που μετά από ένα χρόνο περίπου, για πρώτη φορά η ΝΔ κάνει αναφορά στην υποθαλάσσια αρτηρία Θεσσαλονίκης. Της θυμίζω όμως ότι το 2007 στη Βουλή, είχαμε θέσει όλα αυτά τα προβλήματα τα οποία παγίδευσαν το έργο και υποχρεώνουν τον έλληνα φορολογούμενο πολίτη να πληρώνει εκατομμύρια ευρώ πρόστιμο στον παραχωρησιούχο. Τότε, ο κ.Σουφλιάς δήλωνε πως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και το έργο ξεκινά άμεσα να κατασκευάζεται. Αφού σήμερα ομολογούν την απόφαση του ΚΑΣ που άλλαξε το φυσικό αντικείμενο και τη μέθοδο κατασκευής του έργου γιατί δεν επίσπευσαν τη διαδικασία ακύρωσης της σύμβασης και επιτρέπουν τώρα στον παραχωρησιούχο να διεκδικεί πρόσθετα χρήματα; Αν όλα αυτά τα θεωρούν διαφάνεια και επιτυχία, να τα χαίρονται. Δεν τα χαίρεται όμως ο ελληνικός λαός και για αυτό τους πλήρωσε με το πολιτικό νόμισμα που τους άξιζε.

Πέντε χρόνια μετά, η ΝΔ αρνείται να τοποθετηθεί γιατί ακύρωσε το 2004 τη δημοπράτηση του Νέου Αεροσταθμού, ύψους 800εκ. € που θα έκανε το αεροδρόμιο Μακεδονία σύγχρονο και διεθνές. Τους θυμίζω τη δήλωση του κ.Σουφλιά στη ΔΕΘ το 2004, ότι ο Νέος Αεροσταθμός δε χρειάζεται για το αεροδρόμιο Μακεδονία και ότι θα ενταχθεί στο Δ΄ ΚΠΣ. Από τότε ούτε ξαναμίλησε για το Νέο Αεροσταθμό, ούτε φυσικά το ενέταξε στο ΕΣΠΑ. Όσο για τη διαφανή δημοπράτηση με 3 χρόνια καθυστέρηση του αεροδιαδρόμου προσγείωσης-απογείωσης, ας ρωτήσουν τις αρμόδιες υπηρεσίες, στις οποίες προΐστανται οι ίδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες των προηγούμενων χρόνων, να τους πουν για τα αδιέξοδο αυτής της σύμβασης, η οποία είχε 48,5% έκπτωση.

Για την Εξωτερική περιφερειακή ασχολήθηκαν πρώτη φορά το 2006 κρατώντας στο συρτάρι την προμελέτη του 2003. Δεν ολοκλήρωσαν το έργο ποτέ μελετητικά και ούτε οριστικοποίησαν τη χάραξη. Το έργο δεν το ενέταξαν στο Δ΄ ΚΠΣ και ούτε δεν διασφάλισαν ούτε το 20% των αναγκαίων πόρων για την κατασκευή του.

Για τη βασική γραμμή των 9,6χιλ. του ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης, τα ίδια τα δικά τους υπηρεσιακά στελέχη, δημόσια μιλάνε για καθυστέρηση τουλάχιστον 2,5 χρόνων. Η καθυστέρηση αυτή και η έλλειψη συνεννόησης του ΥΠΕΧΩΔΕ και του Υπουργείου Πολιτισμού, δημιούργησαν προβλήματα στους καταστηματάρχες των περιοχών όπου κατασκευάζονται οι σταθμοί του ΜΕΤΡΟ. Δεν είχαν διασφαλίσει την χρηματοδότηση για τη ολοκλήρωση του έργου, ούτε φυσικά τη χρηματοδότηση για την επέκταση στην Καλαμαριά για την οποία χρειάζονται άλλες τέσσερεις τουλάχιστον μελέτες ώστε το έργο να είναι ώριμο για δημοπράτηση. Τις προεκλογικές τους κορόνες δεν μπορούν να τις ονομάζουν ουσιαστικές δημοπρατήσεις. Φυσικά, για την επέκταση του ΜΕΤΡΟ προς τη Δυτική Θεσσαλονίκη δε λένε κουβέντα. Μόνο μεγάλα προεκλογικά λόγια.

Για τη ΔΕΘ, αφού έβαλαν για 5,5 χρόνια στο συρτάρι τη μελέτη για τη μετεγκατάστασή της, τώρα ξαφνικά κατηγορούν την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ γιατί δεν το έκανε μέσα σε 5,5 μήνες.

Για την Ζώνη Καινοτομίας, αφού επί 5,5 χρόνια δεν έκαναν τίποτα, χάθηκαν 35εκ.€ του Γ΄ ΚΠΣ, δεν δέσμευσαν ούτε ένα ευρώ στο ΕΣΠΑ, γιατί ουσιατικά το είχαν διαγράψει και τώρα κατηγορούν την κυβέρνηση γιατί σε 5,5 μήνες δεν έκανε το θαύμα.

Για τον 6ο Προβλήτα του ΟΛΘ η ΝΔ λέει τη μισή αλήθεια η οποία ως συνήθως καταλήγει σε ψευδές συμπέρασμα. Πράγματι, δημοπράτησαν με 3 χρόνια καθυστέρηση την επέκταση του 6ου Προβλήτα μόνο που δε μας λένε ότι 1 χρόνο μετά πλήρωσαν αδρά τον εργολάβο για να φύγει, ακυρώνοντας τη σύμβαση, επειδή ήθελαν να ιδιωτικοποιήσουν το Λιμάνι Θεσσαλονίκης. Εάν δεν επέλεγαν την ιδιωτικοποίηση του Λιμανιού τώρα θα τους δίναμε συγχαρητήρια γιατί θα ολοκληρώνονταν η κατασκευή του 6ου Προβλήτα.

Η ανάπτυξη της Περιφέρειας είναι προτεραιότητα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου. Παρότι, η κατάσταση της οικονομίας σήμερα έχει τεράστια προβλήματα και για αυτό κύρια ευθύνη έxει η ΝΔ, εμείς δουλεύουμε για να κάνουμε πράξη τις αναπτυξιακές επιλογές μας στη Θεσσαλονίκη, στη Μακεδονία, στην Ελληνική περιφέρεια, στο σύνολο της χώρας.

Βρίσκομαι στην Κρήτη, μαζί με τον Υπουργό κ.Ρέππα και τον Υφυπουργό κ.Σηφουνάκη, ολοκληρώνοντας μια διήμερη περιοδεία και στους τέσσερεις Νομούς του νησιού. Παντού ακούμε μόνο καταγγελίες για την απόλυτη αδιαφορία της ΝΔ. Όλοι οι φορείς της Κρήτης, ανεξάρτητα από την κομματική τοποθέτηση των ηγεσιών τους, δέχτηκαν με ανακούφιση το σχέδιο του ΠΑΣΟΚ για τις αναπτυξιακές υποδομές της Κρήτης.

Τέλος, στην προηγούμενη ανακοίνωση μου στην οποία αναφέρεται ο αγαπητός συνάδελφος της ΝΔ κ. Χαλκίδης είχα αναφερθεί και στα Τέμπη και στην ευθύνη της ΝΔ για τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί.

Θα περιμένω την απάντηση της ΝΔ."


Εμείς, πάλι, όχι κύριε υφυπουργέ.