Ανοίγουν τα Τέμπη για να... ξανακλείσουν. Θα ανοίξουν ξημερώματα της Μεγάλης Πέμπτης 1 Απριλίου 2010, και θα κλείσουν μετά την Κυριακή του Θωμά, για άλλες τρεις βδομάδες! Αυτό ανακοίνωσε ο ίδιος ο υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Γιάννης Μαγκριώτης, ύστερα από συνάντηση που είχε στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με τη Γενική Γραμματέα, Μαρία Λιονή.
Δήλωσε ότι ο δρόμος είναι ασφαλής, καθώς έχουν ολοκληρωθεί οι παρεμβάσεις, που είχαν προγραμματιστεί, ενώ και οι Eλβετοί ειδικοί διαβεβαιώνουν για την ασφάλειά του. Ωστόσο, μετά την Κυριακή του Θωμά, ο δρόμος θα ξανακλείσει για δύο ακόμη εβδομάδες, ώστε να γίνουν ορισμένα έργα σε απόσταση δύο χιλιομέτρων από το σημείο της κατολίσθησης.
«Η δουλειά που έχει γίνει είναι πολύ καλή, τα Τέμπη είναι πολύ πιο ασφαλή απ’ ότι ήταν πριν την βραχόπτωση. Έχουν, όπως μας εγγυώνται οι Ελβετοί ειδικοί, ευρωπαϊκές πλέον προδιαγραφές και προϋποθέσεις και αυτό είναι πολύ σημαντικό, γιατί είχαμε θέσει ως βασικό στόχο την ασφάλεια των πολιτών. Στην μελέτη όμως δεν είχε προβλεφθεί και η αγκύρωση δύο πρόσθετων σημείων, δύο χιλιόμετρα μακριά από το σημείο της βραχόπτωσης. Αφού έγινε όλη η δουλειά, η οποία σημειώνω, ότι έπρεπε να είχε γίνει μέχρι τις 5 Μάρτη του 2009 όπως ορίζει η σύμβαση παραχώρησης του 2007, αποφάσισαν -και εμείς αποδεχτήκαμε- να υπάρξουν κι εκεί παρεμβάσεις για τυχόν μελλοντικά προβλήματα. Επειδή όμως δεν είχε προβλεφθεί στην μελέτη αυτή η παρέμβαση, δεν είχαν παραγγείλει και τα αναγκαία υλικά. Αυτά τα έχουν παραγγείλει, θα έρθουν μετά το Πάσχα κι έτσι για δύο περίπου εβδομάδες θα κλείσουν μετά την Κυριακή του Θωμά και αφού δεν θα έχουν πια την μεγάλη πίεση, για να γίνουν και οι τελικές αυτές εργασίες», εξήγησε ο κ. Μαγκριώτης.

Ανοικτός κι ο Βόθωνας στη Χαλκιδική
Σύμφωνα με ανακοίνωση της γενικής γραμματέως της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Μαρίας Λιονή, ανοιχτός θα παραμείνει από τη Μεγάλη Πέμπτη έως τη Δευτέρα του Πάσχα και ο δρόμος Θεσσαλονίκης - Χαλκιδικής, στην περιοχή του Βόθωνα, μεταξύ Νέας Φώκαιας και Αθύτου, όπου είχαν σημειωθεί κατολισθήσεις. Ειδικότερα, ανοιχτό θα είναι το ρεύμα κυκλοφορίας που βρίσκεται προς την πλευρά της θάλασσας, μακριά από το βραχώδες τμήμα, το οποίο άλλωστε έχει ήδη καθαριστεί. Τα έργα θα συνεχιστούν μετά το Πάσχα και ο δρόμος θα παραδοθεί στην κυκλοφορία στα τέλη Μαϊου.
Σε σύσκεψη που έγινε στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας εξετάστηκαν έργα και προγράμματα που αναπτύσσει το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων σε συνεργασία με την Περιφέρεια. Πρόκειται για οδικά έργα, έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, σχολικής στέγης και υποδομών υγείας.
Ειδικά για την εξωτερική περιφερειακή, ο κ. Μαγκριώτης επισήμανε ότι όλα είναι έτοιμα για τη δημοπράτηση του πρώτου τμήματος (Τιτάν - Κωνσταντινουπολίτικα), ενώ γίνονται προσπάθειες για τη δημοπράτηση του δεύτερου τμήματος (Κωνσταντινουπολίτικα - εθνική οδός Θεσσαλονίκης - Μουδανίων) εντός του 2011. Δεσμεύτηκε ότι θα επιταχυνθούν και όλες οι διαδικασίες για το μετρό της Θεσσαλονίκης και τόνισε ότι είναι έτοιμα για δημοπράτηση τα οδικά έργα σύνδεσης της Νέας Σάντας με την Εγνατία, ο οδικός άξονας Ποτίδαιας - Καλλιθέας και η παράκαμψη του Πολυγύρου.
Τέλος, ανέφερε ότι άμεσα χρηματοδοτείται και δημοπρατείται η μελέτη, που ολοκλήρωσε ο Οργανισμός Ρυθμιστικού Θεσσαλονίκης για την περιφερειακή τάφρο της πόλης, ένα πολύ σημαντικό έργο και για την αντιπλημμυρική προστασία της, αφού διαπερνά όλο τον ανατολικό της άξονα.