Πώς θα γίνει η Νέα Δημοκρατία, "ανοιχτό κόμμα"; Την απάντηση θα τη μάθουμε αύριο, Σάββατο, στο Συνεδριακό Κέντρο Ι. Βελλίδης, από τον πρόεδρο του κόμματος Αντ. Σαμαρά. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Σαμαράς αναμένεται να αναλύσει τις αρχές του ανοικτού κόμματος, που θα βασίζονται στους άξονες: Αμεσότητα - Συμμετοχή - Λογοδοσία - Αποτελεσματικότητα - Κοινωνική Ευθύνη - Διαφάνεια.
Αναμένεται να ανακοινώσει αλλαγή καταστατικού, ώστε εκτός από την άμεση εκλογή του πρόεδρου του κόμματος, να αναδεικνύονται με άμεση εκλογή και απευθείας από το λαό,τα μέλη του Εθνικού Συνεδρίου, οι Πρόεδροι των ΝΟΔΕ, η ηγεσία της ΟΝΝΕΔ κ.λ.π.
Καθώς θα υπάρχει στόχος προσέγγισης νέων, το 25% των μελών του Συνεδρίου, όπως και όλων των αιρετών οργάνων, θα απαρτίζεται από άτομα μέχρι 35 ετών. Εξακολουθεί να ισχύει η ποσόστωση των γυναικών κατά 30%. Θεσπίζεται επίσης διαδικασία πολιτικής λογοδοσίας του Προέδρου του Κόμματος, σε κάθε Εθνικό Συνέδριο, που θα συνέρχεται ανά διετία.
Ο κ. Σαμαράς σκοπεύει να καθιερώσει Επιτροπή Αξιολόγησης, η οποία θα αξιολογεί διαρκώς τις δομές, τις δράσεις και τις λειτουργίες του κόμματος. Θα καταρτίζει και θα συγκροτεί, επίσης, Εθνικό Μητρώο Στελεχών, ώστε να μην αισθάνονται τα μέλη και τα στελέχη του Κόμματος ότι ο καθημερινός αγώνας που δίνουν και οι προσπάθειες τους δεν τυγχάνουν της σωστής αξιολόγησης.
Οι Τοπικές Οργανώσεις αναμένεται να μετεξελιχθούν σε «Οργανώσεις Κοινωνικής και Πολιτικής Πρωτοβουλίας», οι οποίες θα έχουν, πλέον, σκοπό να αναπτύσσουν δράσεις κοινωνικής ευθύνης, ανάλογα με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κάθε τοπική κοινωνία. Μεγάλο ρόλο θα παίξουν σε αυτό το επίπεδο οι εθελοντές του κόμματος και όσοι θα προσφέρουν «κοινωνική εργασία» σε διάφορους τομείς(Περιβάλλον, Φτώχεια, Δημόσια Υγεία, Ευαίσθητες Κοινωνικές Ομάδες).
Ειδικοί επιστήμονες θα στελεχώσουν τη Μονάδα Στρατηγικού Σχεδιασμού, που θα υποστηρίζει επιστημονικά το έργο της Νέας Δημοκρατίας σε όλα τα επίπεδα και θα χαράσσει κατευθύνσεις εφαρμοσμένης πολιτικής.
Σε όλα αυτά θα μπορεί να συμμετέχει ο καθένας, μέσα από την «Ηλεκτρονική Δημοκρατία», δηλαδή την ανάπτυξη του κόμματος μέσω του Διαδικτύου, με σκοπό να δημιουργηθεί ένα «διαδραστικό κόμμα». Στο πλαίσιο αυτό θα γίνεται ανοικτή ηλεκτρονική διαβούλευση με τον πολίτη, θα διεξάγονται ηλεκτρονικά δημοψηφίσματα, θα μπορεί ο καθένας να επικοινωνεί, άμεσα, μέσω Ίντερνετ, ακόμη και με τον Πρόεδρο και τα μέλη της ηγεσίας.
Τέλος, στα οικονομικά, θα υπάρχουν, πλέον, διαδικασίες πλήρους Οικονομικής Διαφάνειας.