Αντιλαμβανόμαστε την αντίδραση πολλών κοινωνικών ομάδων για τα οικονομικά μέτρα, δήλωσε από τη Θεσσαλονίκη ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος, εκφράζοντας παράλληλα την αισιοδοξία και την πεποίθηση ότι «υπάρχει προοπτική, υπάρχει φως στο τέλος του τούνελ- να αντιμετωπίσουμε αυτή την περίσταση».
«Είναι δύσκολο για τους πολίτες και ιδίως για τους πολίτες που έχουν χαμηλό ή μεσαίο εισόδημα να αποδεχτούν την περικοπή του εισοδήματός τους, να αποδεχτούν μια προσωρινή μείωση του επιπέδου ζωής. Αυτό η κυβέρνηση το αντιλαμβάνεται, το συμμερίζεται απολύτως και ξέρουμε πολύ καλά πόσο δύσκολες είναι οι συνθήκες», ανέφερε ο υπουργός Αμυνας και πρόσθεσε:
«Είναι αλήθεια ότι τα μέτρα που αφορούν σε περικοπές των αποδοχών και πάγωμα των συντάξεων είναι μέτρα άμεσης εφαρμογής. Αλλά πρέπει να δούμε ταυτόχρονα τη μεγάλη εικόνα. Η μεγάλη εικόνα περιλαμβάνει και ένα φορολογικό σύστημα πολύ πιο αυστηρό και δίκαιο και έκτακτη εισφορά για τις μεγάλες επιχειρήσεις και έκτακτη εισφορά για τα μεγάλα ατομικά και οικογενειακά εισοδήματα. Επίσης, επιβάρυνση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας. Είναι λογικό ο καθένας να βλέπει, όμως, το δικό του εισόδημα, τον δικό του οικογενειακό προϋπολογισμό, την κατάσταση της δικής του επιχείρησης.
Γι' αυτό πρέπει όλοι να κοιτάμε και προς τα δίπλα, να βλέπουμε και το εθνικό πρόβλημα και το συνολικό κοινωνικό και αναπτυξιακό πρόβλημα της χώρας.
Και εμείς ως κυβέρνηση, βεβαίως, έχουμε την υποχρέωση και την ευθύνη, διαχειριζόμενοι την κρίση, να παρεμβαίνουμε και να αποκαθιστούμε αδικίες όπου τέτοιες εντοπίζονται».
Σε δηλώσεις του εξάλλου από την Καβάλα όπου βρέθηκε το μεσημέρι για να μιλήσει σε συγκέντρωση στελεχών και φίλων του ΠΑΣΟΚ ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε πως «μετά την ανακοίνωση των σκληρών, αλλά αναγκαίων μέτρων, η κυβέρνηση απευθύνεται στον ελληνικό λαό, όχι για να του επιβάλει πειθαρχία, αλλά για να ζητήσει συνεργασία και αλληλεγγύη».
Επιπρόσθετα, ο υπουργός μίλησε για μια μεγάλη εθνική αναπτυξιακή συμφωνία ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους πολίτες και ιδιαίτερα τον ιδιωτικό τομέα, «ένα σχέδιο ανασυγκρότησης του κράτους και της οικονομίας».
Κληθείς εξάλλου να σχολιάσει την πρωτοφανή επίθεση του Χρ. Παπουτσή στον υφυπουργό Οικονομικών Φ. Σαχινίδη, ο κ. Βενιζέλος απάντησε: «Όλοι δεχόμαστε πίεση, κανείς δεν συμμετέχει ευχάριστα στη λήψη αυτών των σκληρών μέτρων. Πρέπει, όμως, να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Όλοι έχουμε την ευθύνη, που μας αναλογεί μέσα στην κυβέρνηση και τη Βουλή. Έχουμε υποχρέωση να διαφυλάξουμε το αναπτυξιακό επίπεδο της χώρας. Πρέπει να καταστήσουμε και πάλι την Ελλάδα αξιόπιστο μέλος των πιο αναπτυγμένων χωρών του δυτικού κόσμου. Πρέπει να κάνουμε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια υπέρβασης και να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα με γενναιοψυχία. Απαιτείται υπομονή και επιμονή για να ξεπεράσουμε τα προβλήματα».
Σχολιάζοντας, τέλος, τις πρόσφατες ανεπίσημες δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού σε ομάδα δημοσιογράφων για πιθανή μείωση των εξοπλιστικών προγραμμάτων, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας τόνισε πως το υπουργείο και η κυβέρνηση τείνουν ευήκοα ώτα σε αυτές τις δηλώσεις και επισήμανε πως «τα τελευταία χρόνια τα εξοπλιστικά προγράμματα της χώρας μας έχουν μειωθεί, αλλά πρέπει να μειωθούν και άλλο».
«Εμείς στηρίζουμε την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας», όμως η Ελλάδα δεν υποστέλλει καμία σημαία όσον αφορά τα κυριαρχικά της δικαιώματα, ξεκαθάρισε.