Μάθημα ανθρωπιάς παρέδωσε μια οικογένεια από τη Βουνοπλαγιά Ιωαννίνων. Δώρισαν τα ζωτικά όργανα της 14χρονης κόρης τους, μοιράζοντας ζωή σε συνολικά πέντε συνανθρώπους μας -ανάμεσα τους και δύο παιδιά. Ο λόγος για την οικογένεια Σταμένκοβιτς που στην πιο δύσκολη στιγμή της ζωής τους, έχοντας χάσει την κόρη τους Μαρία σε δυστύχημα, πήρε τη δύσκολη απόφαση να μοιράσει ζωή και φως, περνώντας ένα συγκλονιστικό της μήνυμα.
Στον κάμπο της Βουνοπλαγιάς η οικογένεια του Στέφανου και της Αθανασίας Σταμένκοβιτς ήταν γνωστή και αγαπητή πολύ πριν έρθει στο επίκεντρο με το τραγικό δυστύχημα της μεγάλης τους κόρης Μαρίας. Η 14χρονη μαθήτρια της Β τάξης του γυμνασίου Ελεούσας τραυματίστηκε σοβαρά , όταν έπεσε σε χαράδρα στο Ανθοχώρι, όπου είχε πάει με το θείο της για να μαζέψουν τσάι. Όταν μεταφέρθηκε στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Ιωαννίνων και διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρχε ελπίδα για τη σωτηρία της, η οικογένεια πήρε τη δύσκολη απόφαση.
Αμέσως αποφασίστηκε η αεροκομιδή των ζωτικών οργάνων, από τα Γιάννενα σε Αυστρία, Γερμανία και Αθήνα.
Οι καθηγητές και οι συμμαθητές της αποφάσισαν να ονομάσουν την αίθουσα όπου έκανε για τελευταία φορά μάθημα, στο Γυμνάσιο Ελεούσας, «Αίθουσα Μαρίας Σταμένκοβιτς».