"Χρεοκόπησε ένα ολόκληρο μοντέλο οικονομικής διαχείρισης το οποίο στηρίχθηκε σε αναδιανομή δανεικών. Κι ένα πολιτικό μοντέλο, το οποίο στηρίχθηκε σε αναδιανομή πελατειακών σχέσεων ανάμεσα στο κράτος, τα κόμματα και την κοινωνία. Αυτό τελείωσε πια. Χρεοκόπησε, όμως, το μοντέλο. Όχι η Ελλάδα". Αυτά υπογράμμισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς, στην ομιλία του, σήμερα το πρωί, στο συνέδριο της ΓΣΕΕ, στη Χαλκιδική.
Ο κ. Σαμαράς έκανε λόγο για ένα "νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο, όπου ο χώρος της Εργασίας δεν θα ζει σε ατέλειωτη λιτότητα, δεν θα υποβάλλεται συνεχώς σε θυσίες χωρίς αντίκρισμα, δεν θα βιώνει την αβεβαιότητα, δεν θα λέει «κάθε πέρσι και καλύτερα», δεν θα φοβάται την ανεργία".
Έκανε και την αυτοκριτική του, στο θέμα της χρεοκοπίας του παλιού μοντέλου οικονομικής διαχείρισης: "Όλες οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου έχουν ευθύνες για το στρεβλό μοντέλο, που εδώ και δεκαετίες επιβλήθηκε και σήμερα χρεοκόπησε. Το κόμμα μου ευθύνεται γιατί δεν το άλλαξε, όπως υποσχέθηκε. Γιατί δεν τόλμησε να το αλλάξει όταν είχε την ευκαιρία. Γιατί υπέκυψε στον πειρασμό του διαχειριστικού «κυβερνητισμού». Σε αυτό αναλαμβάνουμε πλήρως την ευθύνη", είπε…
Ο κ. Σαμαράς, προφανώς ενόψει του προσυνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη, υπερασπίστηκε τα μέτρα Καρααμανλή για την οικονομία. Κι επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση: "Η νέα κυβέρνηση, μόλις ανέλαβε μετά τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου, φρόντισε να ματαιώσει τα μέτρα της προηγούμενης κυβέρνησης για τον περιορισμό του ελλείμματος. Είχε εκλεγεί τάζοντας στους πάντες τα πάντα και κραυγάζοντας «λεφτά υπάρχουν». Κι ας γνώριζε ότι το έλλειμμα είχε ξεφύγει. Αποτέλεσμα: το έλλειμμα ξέφυγε πολύ περισσότερο. Τα πάντα παρέλυσαν. Μαζί παρέλυσαν τα δημόσια έργα και ο εισπρακτικός μηχανισμός του κράτους. Το έλλειμμα εκτοξεύθηκε σε διψήφια νούμερα. Κι ήταν τότε που η χώρα υπέστη την επίθεση των κερδοσκόπων στις διεθνείς αγορές", υπογράμμισε.
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν άκουσε τις εκκλήσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης και την κάλεσε, έστω και τώρα "να πάρει μέτρα στην ώρα τους και να στηρίξει την οικονομία με μέτρα-ανάσες μηδενικού ή πολύ χαμηλού κόστους. Για να αντέξει η χώρα την κρίση, για να συγκρατήσει την ανεργία. Για να μπορέσει να βγει η Οικονομία από την κρίση χωρίς να χρειαστούν κι άλλα σκληρότερα μέτρα". Όρισε, δε, ως «κόκκινη γραμμή» για τον ίδιο το εισόδημα των χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων. "Δεν ευθύνονται αυτοί για την κρίση. Και δεν μπορούν να την πληρώσουν αυτοί. Κάθε ευρώ που χάνεται από τους πιο αδύνατους, δεν μειώνει τα ελλείμματα, βαθαίνει την ύφεση", είπε.
O κ. Σαμαράς έκανε λόγο, πάλι, για διαφορετικό "μείγμα πολιτικής" και ξεκαθάρισε ότι ιδεολογία της παράταξης είναι ο κοινωνικός φιλελευθερισμός κι όχι "η νεοφιλελεύθερη βαρβαρότητα που οδήγησε ολόκληρο τον κόσμο στην χρηματοπιστωτική κρίση. Θέλουμε κοινωνικό έλεγχο των αγορών. Και δίνουμε προτεραιότητα στην κοινωνική συνοχή", πρόσθεσε.
Στην ομιλία του κατέληξε λέγοντας ότι, χωρίς να θέλει να κολακεύσει επειδή έχει μάθει και να νικά και να χάνει και να ξανασηκώνεται όρθιος και να προχωρά, θεωρεί το συγκριτικό πλεονέκτημα της Ελλάδας είναι "οι άνθρωποι της Εργασίας. Κι αυτό το πλεονέκτημα είναι το πιο αναξιοποίητο".