Καταιγίδα ανατιμήσεων αναμένεται από αύριο. Ειδικά στα καύσιμα, θα υπάρξει νέα αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες. Αρκετοί ήταν εκείνοι που έσπευσαν να γεμίσουν τα ρεζερβουάρ με φθηνότερη τιμή, λίγες ώρες πριν από τη νέα ανατίμηση. Πρατηριούχοι της Θεσσαλονίκης εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους για το μέλλον του κλάδου, δηλώνοντας ότι η μείωση στις υπηρεσίες, καθώς και η πτώση του τζίρου, είναι δραματική. Άφησαν, επίσης, ανοιχτό το ενδεχόμενο για κλείσιμο πρατηρίων την Πέμπτη 18 Μαρτίου.
Για τρίτη φορά σε ένα μήνα η βενζίνη αναμένεται να πάρει την ανηφόρα, κάνοντας τη χώρα μας από τρίτη πιο φθηνή αγορά της Ευρώπης σε τρίτη πιο ακριβή, καθώς από Δευτέρα ο κανονικός συντελεστής ΦΠΑ θα ανέλθει σε 21% από 19%. Οι καταναλωτές, αλλά και οι έμποροι καυσίμων παρακολουθούν προβληματισμένοι το ράλι των τιμών, το οποίο δείχνει να μην έχει τέλος.
Ωστόσο, το τελικό πλήγμα αναμένεται από αύριο με τη νέα αύξηση στις τιμές των καυσίμων, λόγω της επιβολής του ΦΠΑ. Οι βενζινοπώλες κάνουν λόγο για αύξηση του καυσίμου έως και 2,5 λεπτά σε πολλά πρατήρια της Θεσσαλονίκης. Ηδη, κάποια βενζινάδικα πωλούν την απλή αμόλυβδη πάνω από 1,44 ευρώ το λίτρο, ενώ τη σούπερ 1,70, τιμή η οποία αναμένεται να σκαρφαλώσει 2 ποσοστιαίες μονάδες σε λίγες ημέρες. Λόγω της αναμενόμενης ανατίμησης, αισθητά αυξημένη ήταν σήμερα η αγοραστική κίνηση στα πρατήρια καυσίμων.
Πρατήριο στο κέντρο της πόλης βρέθηκε να πουλά την απλή αμόλυβδη προς 1,399 ευρώ το λίτρο, ενώ στην ανατολική Θεσσαλονίκη η τιμή διαμορφώνεται στα 1,425 το λίτρο. Για τη σούπερ βενζίνη η τιμή στο κέντρο εντοπίστηκε στα 1,629, ενώ λίγο έξω από τη Θεσσαλονίκη άγγιξε το 1,695 ευρώ το λίτρο.
Από την πλευρά τους, οι βενζινοπώλες κατηγορούν τις εταιρίες για τις αυξημένες τιμές της αγοράς, καθώς και για την πτώση του τζίρου έως και 20%, λέγοντας πως οι ίδιοι προσπαθούν να κρατήσουν τις τιμές σε λογικά επίπεδα, όμως οι πετρελαϊκές εταιρίες αυξάνουν συνεχώς το κοστολόγιο.