Δεν... κινείται ο προαστιακός σιδηρόδρομος στη Θεσσαλονίκη. Παρά το ότι, τα τελευταία χρόνια, είχαν γίνει κάποιες ενέργειες, όπως η χάραξη γραμμών προς τα Νέα Μουδανιά και τη Χαλκιδική, ή η σύνδεση, με ηλεκτρικούς συρμούς, της Θεσσαλονίκης με το Λιτόχωρο, άλλες ενέργειες δεν έχουν γίνει, μετά τις εκλογές του Οκτωβρίου.
Μάλιστα το θέμα έφερε στη Βουλή ο Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης και υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Μεταφορών και Επικοινωνιών της Νέας Δημοκρατίας κ. Σταύρος Καλαφάτης. Ζητά να πληροφορηθεί την πορεία υλοποίησης του Προαστιακού Θεσσαλονίκης.
Να σημειωθεί ότι, τα προηγούμενα χρόνια:
α) Εγκαινιάστηκε και λειτουργεί πλήρως με ηλεκτροκίνηση η γραμμή προαστιακού Θεσσαλονίκη-Λιτόχωρο- Λάρισα.
β) Κατόπιν ανάθεσης μελέτης σκοπιμότητας ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση της μελέτης και ξεκίνησαν σε συνεργασία με την ΕΡΓΟΣΕ οι νέες χαράξεις για τις γραμμές Θεσσαλονίκη - Αεροδρόμιο - Περαία - Αγία Τριάδα - Νέα Μηχανιώνα - Τρίλοφος - Επανωμή - Ηράκλεια - Νέα Καλλικράτεια - Νέα Μουδανιά, Θεσσαλονίκη - Γιαννιτσά - Σκύδρα - Αριδαία και Θεσσαλονίκη - Αμφίπολη - Καβάλα.
γ) Ειδικά για την επέκταση του προαστιακού από τη Θεσσαλονίκη μέχρι την Έδεσσα υπάρχει ήδη σε λειτουργία η συμβατική γραμμή, ενώ η ηλεκτροκίνηση της προαστιακής-περιφερειακής γραμμής Θεσσαλονίκη - Πλατύ - Έδεσσα αναμένεται μέχρι το 2013.
Επίσης, η Νέα Δημοκρατία είχε εξαγγείλει, προεκλογικά, την επέκταση του προαστιακού και προς το Κιλκίς. Από την πλευρά του, ο ΟΣΕ είχε εξαγγείλει τη σύνδεση της Θεσσαλονίκης με το ΑΤΕΙ Σίνδου, μέσω προαστιακού, από το Μάιο του 2010, έργο προϋπολογισμού ύψους 5 εκ. ευρώ.
Με την επερώτησή του στη Βουλή, ο κ. Καλφάτης καταγγέλλει ότι "μέχρι σήμερα δεν έχει δημοσιοποιηθεί καμία ενέργεια της κυβέρνησης μέσω του αρμόδιου Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων σχετικά με την εξέλιξη των παραπάνω έργου που έχει καθοριστική σημασία για την ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης και ευρύτερα της Βόρειας Ελλάδος".
Ο τέως υπουργός Μακεδονίας Θράκης εκφράζει φόβους ότι το έργο του Προαστιακού Σιδηροδρόμου της Θεσσαλονίκης παραπέμπεται στις καλένδες, καθώς, σε πρόσφατη απάντησή του, ο υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Ν. Σηφουνάκης στη Βουλή, δήλωσε ότι έως το 2013 θα δοθεί προτεραιότητα αποκλειστικά στον κεντρικό σιδηροδρομικό άξονα της ΠΑΘΕ, χωρίς αναφορά στα υπόλοιπα έργα.
Ο κ. Καλαφάτης ρωτά τον υπουργό Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων αν σκοπεύει να επισπεύσει την υλοποίηση και ολοκλήρωση του έργου του Προαστιακού Σιδηρόδρομου, να τον πληροφορήσει για τις ενέργειες στις οποίες έχει προχωρήσει μέχρι σήμερα το Υπουργείο, να ορίσει ακριβές χρονοδιάγραμμα κατασκευής και ολοκλήρωσης του έργου στο σύνολό του και να εκτιμήσει το τελικό του κόστος. Ρωτά, ακόμη, ποιες γραμμές θα έχουν κατασκευαστεί πλήρως και θα λειτουργήσουν εντός του έτους κι αν σκοπεύει η κυβέρνηση να ολοκληρώσει τα έργα αυτά μέσω Συμπράξεων Δημόσιου - Ιδιωτικού Τομέα.