Αποκαλυπτική είναι η ανακοίνωση της αστυνομίας -κι ας μην αναφέρει... ονόματα και διευθύνσεις, λόγω της προστασίας των προσωπικών δεδομένων- για το τι έγινε πριν και μετά το ντέρμπι στο Χαριλάου. Μιλά και για το πόσο εξοπλισμένοι ήταν αυτοί που πήγαιναν στο γήπεδο και για το τι έγινε με την άφιξη της αποστολής του ΠΑΟΚ, αλλά και για τα όσα ακολούθησαν με τη λήξη, σε άλλες περιοχές της Θεσσαλονίκης. Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης έχει ως εξής:
Την 14-3-2010 και ώρα 15:15, στη συμβολή των οδών Εγνατίας και Π. Π. Γερμανού, πολυάριθμη ομάδα οπαδών τοπικού αθλητικού συλλόγου συναντήθηκε και αντιπαρατέθηκε με αντίστοιχη ομάδα έτερου συλλόγου, κατά τη μετάβασή τους στην περιοχή Χαριλάου. Τα άτομα διαχωρίστηκαν με την παρέμβαση αστυνομικών δυνάμεων, ενώ μεγάλο μέρος αυτών κινήθηκαν αιφνιδιαστικά και εισήλθαν σε χώρους του ΑΠΘ. Περί ώρα 16:00, τα άτομα εξήλθαν από τους χώρους του Πανεπιστημίου και επιβιβάστηκαν σε αστικό λεωφορείο με κατεύθυνση την περιοχή Χαριλάου. Σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε στο λεωφορείο βρέθηκαν διασκορπισμένοι οκτώ πυρσοί, μία πέτρα, μία κουκούλα, ένα γυάλινο μπουκάλι, ένα κατσαβίδι κι ένα τσαντάκι που περιείχε ένα αεροβόλο πιστόλι και μία μεταλική ράβδο (γκλοπ). Προσήχθησαν συνολικά (65) άτομα προκειμένου να ελεγχθεί η πιθανή κατοχή των προαναφερομένων κατασχεθέντων αντικειμένων και να ερευνηθεί η τυχόν συμμετοχή τους στην προηγηθείσα αντιπαράθεση. Ένας εκ των προσαχθέντων συνελήφθη για κατοχή δύο πυρσών.
Μεταξύ των ωρών 16:00-18:00 της ίδιας ημέρας, περιμετρικά του γηπέδου “ΚΛΕΑΝΘΗΣ ΒΙΚΕΛΙΔΗΣ” στην περιοχή Χαριλάου, πολυάριθμες ομάδες ατόμων (οπαδοί τοπικού αθλητικού συλλόγου), ενεργώντας από κοινού, αναίτια και απρόκλητα, επιτίθεντο κατά διαστήματα με ρίψη αντικειμένων κατά των αστυνομικών δυνάμεων που βρίσκονταν στο σημείο για τη διασφάλιση της Δημόσιας τάξης, την ασφαλή προσέλευση πολιτών και αθλητικών αποστολών στο γήπεδο, καθώς και τη διαφύλαξη των εγκαταστάσεων του γηπέδου και των παρόδιων περιουσιών των πολιτών, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν (12) αστυνομικοί, οι οποίοι μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο για την παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Κατά τη διάρκεια των επιθέσεων, συνελήφθησαν δύο άτομα διότι πετούσαν πέτρες και άλλα αντικείμενα εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων.
Την 17:25 ώρα, στην Ε.Ο. Θεσσαλονίκης – Μουδανίων, άγνωστοι, έριψαν πέτρες σε λεωφορείο που μετέφερε την αποστολή τοπικού αθλητικού συλλόγου, με αποτέλεσμα να προκληθούν μικρές υλικές ζημίες στο όχημα.
Μετά τη λήξη του αγώνα, την 15-3-2010 και ώρα 00:10, στην περιοχή Μετεώρων - Πολίχνης, ομάδα ατόμων που είχαν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους, προκάλεσε φθορές, με χρήση ξύλινων ροπάλων, μαχαιριών και άλλων αντικειμένων, σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, ενώ κατά τη διάρκεια του συμβάντος τραυματίστηκαν δύο άτομα. Διερχόμενος αστυνομικός που βρισκόταν εκτός διατεταγμένης υπηρεσίας, αντιλαμβανόμενος ότι τα άτομα αυτά προσπαθούσαν να πλήξουν με μαχαίρι δύο από τους θαμώνες, πριν τους επικείμενους τραυματισμούς και προς αποτροπή άμεσου σε εξέλιξη κινδύνου ζωής, πυροβόλησε ελεγχόμενα στον αέρα με το υπηρεσιακό του περίστροφο, με αποτέλεσμα οι δράστες να τραπούν σε φυγή.
Διενεργείται προανάκριση.