Την ανάγκη εκσυγχρονισμού της ταξιδιωτικής οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς όφελος της προστασίας των τουριστών που δεν επιλέγουν την αγορά "έτοιμων ταξιδιωτικών πακέτων" τόνισε με παρέμβασή του ο Ευρωβουλευτής της Ν.Δ., κ. Γ. Παπανικολάου, στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που διεξάγεται αυτή την εβδομάδα στο Στρασβούργο.
Η ευρεία χρήση του διαδικτύου επιτρέπει στους καταναλωτές να επιλέγουν μόνοι τους τα πακέτα διακοπών τους και πλέον σπάνια "αγοράζουν έτοιμα πακέτα". Όμως, οι κρατήσεις μέσω διαδικτύου περιλαμβάνουν την εμπλοκή πολλών προσώπων με αποτέλεσμα οι ευθύνες να καθίστανται συχνά δυσδιάκριτες σε περίπτωση πλημμελούς εκπλήρωσης της παροχής αφήνοντας ουσιαστικά απροστάτευτο τον καταναλωτή.
Ο Έλληνας Ευρωβουλευτής υπογράμμισε ότι στην Ελλάδα, μια άκρως τουριστική χώρα, σε περίπτωση ανεπαρκούς παροχής υπηρεσιών, οι τουρίστες που αγοράζουν εισιτήρια και κλείνουν ξενοδοχεία από πράκτορες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν γνωρίζουν αν πρέπει να αναζητήσουν ευθύνες από τον Έλληνα ξενοδόχο ή τον ξένο πράκτορα που παρείχε παραπλανητικά στοιχεία.
Ο κ. Παπανικολάου δήλωσε: "Η συγκεκριμένη αναχρονιστική οδηγία πρέπει να εκσυγχρονιστεί και να συμβαδίσει με τις ανάγκες της εποχής και οφείλουμε να δώσουμε ιδιαίτερη σημασία, αν μη τι άλλο, στην νομική προστασία των Ευρωπαίων πολιτών που επιλέγουν να ρυθμίσουν μόνοι τους το τρόπο και το μέσο των διακοπών τους. Μια ευρωπαϊκή οδηγία που λειτουργεί προς όφελος των τουριστών, λειτουργεί υπέρ της τουριστικής κινητικότητας, λειτουργεί υπέρ της Ελλάδας".