Τοπικό Παρατηρητήριο για το Περιβάλλον δημιουργεί ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, με πρόταση της Επιτροπής Οικολογίας-Περιβάλλοντός του. Θα έχει τη μορφή μιας σύμπραξης φορέων, κινήσεων πολιτών, πρωτοβουλιών και ενώσεων πολιτών, με σκοπό το συντονισμό τους, για τα επιμέρους περιβαλλοντικού χαρακτήρα προβλήματα που αφορούν στη πόλη, στο πολεοδομικό συγκρότημα και στο νομό.
Το παρατηρητήριο θα αναλάβει, επίσης, την ανάδειξη και προβολή των περιβαλλοντικών προβλημάτων σε τοπικό επίπεδο μέσω του έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου. Θα λειτουργεί ως κέντρο αναφοράς επισήμανσης περιβαλλοντικών προβλημάτων , με την προϋπόθεση ότι αυτά είναι τοπικού (στο πλαίσιο της πόλης, του πολεοδομικού συγκροτήματος και του νομού) και ευρύτερου ενδιαφέροντος. Οι αναφορές, παράπονα και καταγγελίες θα διαβιβάζονται αμέσως στις αρμόδιες αρχές.
Φυσικά, για τα λοιπά θα συνεργάζεται με δημόσιες και ανεξάρτητες αρχές (Επιθεωρητές Περιβάλλοντος, Συνήγορος του Πολίτη κλπ.).
Για το έργο του, το Παρατηρητήριο θα συντάσσει ενιαία έκθεση για τα επιμέρους περιβαλλοντικά προβλήματα και το στάδιο αντιμετώπισής τους, η οποία θα δίνεται στη δημοσιότητα.
Το Παρατηρητήριο, προς το παρόν, δεν θα διαθέτει πόρους. Τυχόν έκτακτες δαπάνες θα αντιμετωπίζονται από κοινού. Οι δράσεις του θα φιλοξενούνται στο δικτυακό τόπο του Δικηγορικού Συλλόγου και η στοιχειώδης γραμματειακή υποστήριξη θα γίνεται, επίσης, από τον ΔΣΘ.